AIK:s Nicolas Stefanelli har just skjutit förbi Shamrocks unge målvakt Gavin Bazunu och gjort 1–1 i förlängningen. Vilket räckte för avancemang för AIK i Europa League. Foto: Foto: TT

Pressat AIK vidare i Europa League-kvalet efter förlängning

Uppdaterad
Publicerad

Allsvenska serieledaren AIK fick oväntat problem i returen i Europa League-kvalet.

Laget var bara en stolpträff ifrån att åka ut under ordinarie tid innan Nicolas Stefanelli frälste i förlängningen och gjorde 1–1 (sammanlagt 2–1 för AIK).

Med en 1–0-ledning från första mötet i ryggen skulle AIK stöka undan Shamrock Rovers hemma på Friends.

Men så blev det inte alls.

Europa League

Redan efter 19 minuter var det utjämnat. Shamrock Rovers Daniel Carr kunde nicka in en hörna.

Men efter en krampaktig match kunde inhopparen Nicolas Stefanelli till sist frälsa hemmapubiken genom att slå in 1–1 i förlängningen. AIK går därmed vidare i Europa League

Utan lagkaptenen Henok Goitom, utan spelföraren Kristoffer Olsson, och utan nyförvärven Sebastian Larsson och Heradi Rachidi inledde AIK, för dagen i ljusgrå dräkter, svagt. Efter 0–1 bjöd laget dessutom på ett friläge som dock Oscar Linnér avvärjde.

– Vi har kört fast och hamnat på hälarna. Vi måste göra mål för att kunna gå vidare, vi måste försöka spela oss igenom i mitten, sa en besviken Per Karlsson i paus.

Två byten efter paus skulle få fart på AIK. In kom Henok Goitom och Kristoffer Olsson och AIK tog över. Men skapade inga målchanser till att börja med. Shamrock-spelarna, som sprungit massor, såg ut att inte orka.

Men den bästa chansen under ordinarie tid hade ändå Shamrock Rovers med en nick stolpe-ut i 87:e minuten. AIK förlorade matchen med 1–0, men i förlängningen var det inget snack om att AIK var det starkare laget och allsvenska serieledaren får spela vidare i Europa efter 2–1 sammanlagt.

– Det var meningen att jag skulle vila idag, men det blev inte mycket av det. Jag tycker att vi tog över i andra och att det var en tidsfråga innan vi skulle göra mål, tyckte inhoppande lagkaptenen Henok Goitom.

I nästa omgång i kvalet till huvudturneringen i Europa League väntar danska Nordsjälland för AIK.

UEFA Europa League

AIK logo

AIK

1 - 1

0-1 (Fulltid)

Shamrock Rovers logo

Shamrock Rovers

Friends Arena, Solna
Publik: 8115
Domare: Nicolas Laforge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet