Foto: Arnd Wiedmann/Reuters

Prinsen gav upp – Blatter omvald

Uppdaterad
Publicerad

133 röster för Sepp Blatter mot 73 för den jordanske prinsen Ali bin Al-Hussein såg ut att tvinga fram ytterligare en omröstning om ordförandeposten i Fifa. Då bad prins Ali om ordet – och gav upp.

Den första omröstningen i valet till ny ordförande i Fifa gav inget beslutande resultat. Ingen av kandidaterna fick de två tredjedelar av rösterna som behövdes för seger.

Men, rösterna var såpass mycket i Sepp Blatters favör (133-73) att utmanande Prins Ali bin Al-Hussein gav upp.

FIFA

– Det har varit en fantastisk resa, att lära känna er och jobba med er. Jag vill tacka de som var modiga nog att stötta mig. Men jag kommer att dra mig ur. Tack alla och jag önskar er lycka till i framtiden, sade Jordaniens prins Ali bin Al-Hussein kortfattat.

Andra omröstning väntade

Prins Ali hade i och med sitt resultat egentligen tvingat fram en andra omröstning. Men med ett så stort glapp upp till Sepp Blatter valde utmanaren att helt enkelt dra sig ur. Allt pekade mot att Blatter skulle få majoritet i den andra omröstningen och att ta det vidare hade troligen mest varit en utdragen formalitet.

Utmanaren hade inför valet sagt att han räknat med 60 utomeuropeiska röster plus en majoritet av Uefas 54 röster. Det skulle i sånafall har räckt till att genuint utmana Blatter om totalsegern, men när rösterna väl räknats var det schweizaren som satt med den bästa handen.

Dagens valseger innebar att Sepp Blatter valdes om för en femte mandatperiod som ordförande i Fifa, en post han suttit på sedan 1998.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet