Ralf Edström och Agne Simonsson. Foto: Bildbyrån

Ralf Edström: ”En av de största vi haft”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet att Agne Simonsson gått bort.

Ralf Edström är en av många som sörjer hans bortgång.

– En fantastisk fotbollsspelare, en av de största vi haft, säger han till SVT Sport.

Ralf Edström hade Agne Simonsson som tränare när han spelade i Örgryte mellan 1983 och 1985. På grund av skada blev det dock inga matcher för Edström.

– Jag spelade tyvärr inga matcher men hade ju honom som tränare. Han var en bra tränare och gjorde ett bra jobb. Han var en funderare och lite svår att komma in på livet. Men jättesnäll och trevlig, säger Ralf Edström till SVT Sport.

Edström gillade sättet Simonsson spelade fotboll på.

– Det var ingen spelare som sparkade bollen och sprang utan han smekte bollen och spelade fotboll på rätt sätt enligt mig. Tillsammans med Rune Börjesson utgjorde han ju ett fantastiskt radarpar i Örgryte.

Vad har han betytt för svensk fotboll?

– Väldigt mycket. Han var en fantastisk fotbollsspelare, en av de största vi haft. Kanske bland de tio största i Sverige enligt mig.

Agne Simonsson gjorde mål i VM-finalen mot Brasilien 1958 när Sverige tog silver. Han tilldelades Guldbollen 1959 och är den förste och hittills enda herrspelaren i Sverige som spelat för spanska storklubben Real Madrid.

KLIPP: Tre legendariska mål av Agne Simonsson:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.