Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Megan Rapinoe om abortförbudet: ”Sorgligt och grymt”. Foto: AP/TT Nyhetsbyrån

Rapinoe om abortförbudet: ”Det är sorgligt och grymt”

Uppdaterad
Publicerad

Amerikaner har längre ingen självklar rätt till fri abort – och delstaterna tillåts nu att införa abortförbud.

Något som lett till protester från flera amerikanska idrottsstjärnor.

– Det är sorgligt och grymt, säger fotbollsstjärnan Megan Rapinoe som är så upprörd över beslutet att hon stakar sig vid flera tillfällen under en presskonferens.

Det var i fredags som USA:s högsta domstol rev upp det närmare 50 år gamla beslutet ”Roe mot Wade”. Något som innebär att de amerikanska delstater som vill kan införa ett abortförbud. Enligt nyhetsbyrån AP väntas omkring en tredjedel av USA:s 50 delstater införa skarpa inskränkningar i aborträtten och det har gjort att många röster höjts i protest.

Megan Rapinoe är en av dem. Den amerikanska landslagsstjärnan var upprörd under en presskonferens strax efter att beslutet tagits.

– Det är en sorglig dag för mig personligen, för mina lagkamrater, för alla människor där ute som det här kommer att påverka, säger Rapinoe som fått stöd av flera lag i National Women's Soccer League.

Sofia Jakobssons klubb San Diego Wave publicerade följande på Twitter:

– Vi anser att alla människor ska ha rätten att bestämma över sin egen kropp. Vi anser att aborträttighet är en mänsklig rättighet. Wave FC kommer att fortsätta att kämpa för jämställdhet.

Även inom basketen har röster höjts. NBA:s och WNBA:s kommisionärer Adam Silver och Cathy Engelbert har gjort ett gemensamt uttalande.

– NBA och WNBA anser att kvinnor ska kunna fatta sina egna beslut gällande sin hälsa och framtid och vi anser att den friheten måste skyddas.

Fakta: Högsta domstolen i USA river upp abortbeslut

• Rätten till fri abort i USA kom till genom rättsfallet ”Roe mot Wade” 1973. Den amerikanska högsta domstolen slog fast att delstaten Texas dåvarande abortlagar inte var förenliga med konstitutionen. Domslutet ledde till att abort upp till vecka 24 ansågs vara en konstitutionell rättighet, och att det gick emot USA:s grundlagar för delstater att göra det olagligt.

• I juni 2022 river landets högsta domstol upp det nära 50 år gamla domslutet ”Roe mot Wade”.

• Omkring en tredjedel av USA:s delstater väntas införa skarpa inskränkningar i aborträtten efter beslutet. I flera delstater trädde förändringarna i kraft direkt.

• De nio domarna i högsta domstolen utses politiskt. Republikanska presidenter brukar utse konservativa domare, medan demokratiska presidenter utser mer liberalt sinnade domare. Majoriteten blev, efter Donald Trumps tid som president, konservativ. Det har öppnat upp för en ny tolkning av rätten till fri abort.

• Nuvarade president Joe Biden tycker att kongressen bör återupprätta aborträtten som federal lagstiftning. Tillsammans med andra demokrater menar han att mellanårsvalen i höst blir avgörande för aborträtten i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.