Allyson Felix känner tacksamhet när karriären går in på upploppsrakan. Foto: TT

Ikonen Felix bara sexa – men drömmer om VM

Uppdaterad
Publicerad

USA:s mest meriterade friidrottare genom tiderna, Allyson Felix, befinner sig på en avslutningsturné. I natt slutade hon sexa på 400 meter vid de amerikanska mästerskapen i Eugene men drömmer ändå om en VM-start.

36-åriga Felix tog sin första mästerskapsmedalj i OS i Aten 2004 och har sedan dess tagit 11 OS-medaljer (7 guld) och 18 VM-medaljer (13 guld).

På de kommande VM-banorna på Hayward Field i Eugene, Oregon, blev hon sexa på 400 meter på tiden 51,24 (Sydney McLauglin sprang på 51,41 med häckar) och VM borde vara ett ouppnåeligt mål. Men hon vill gärna vara med och försvara det mixade guldet på 4x400 meter från Doha 2019 i det första utomhus-VM:et på amerikansk mark.

Friidrotts-VM

– Jag tycker att jag befinner mig i en bra position för att kanske springa den mixade stafetten, säger Felix som kommer att springa sin sista tävling i hemstaden Los Angeles i augusti enligt Reuters.

”Inget kvar som jag behöver göra”

Hon kan se tillbaka på en makalös karriär och är tacksam över vad hon fått uppleva.

– Det finns inget kvar som jag behöver göra. För första gången känner jag att det inte finns en kamp inom mig, så som det har varit. Jag kunde bara vara tacksam över att titta på alla dessa fantastiska friidrottare.

Felix har gjort sig ett namn i debatten och inte minst kvinnors rättigheter. Innan Felix sprang i semifinalen rev USA:s högsta domstol upp beslutet om rätten till fri abort.

– Varje gång som kvinnors rätt sätts ur spel är en sorglig dag, säger Felix.

400 meter var en svag gren för damerna. Talitha Diggs vann på 50,22. Bland herrarna vann Michael Norman på världsårsbästat 43,56 (bara sex löpare har sprungit snabbare än den tiden genom tiderna). Han var nära sitt personrekord på 43,45 från 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet