Sydney McLaughlin satte världsrekord på 400 meter häck. Foto: NBC/TT.

Nytt världsrekord på 400 meter häck

Uppdaterad
Publicerad

Sydney McLaughlin satte nytt världsrekord på 400 meter häck vid de amerikanska OS-kvalen i Eugene, Oregon. 21-åringen blev först under 52 sekunder när hon vann på 51,90.

– Det är en ära, säger McLaughlin.

Hon spanade in tiden direkt efter målgång och satte sig sedan ned på huk med handen för munnen, tydligt rörd. Tvåan Dalilah Muhammad, som pressade hårt fram till sista häcken, var först framme och gratulerade. 

– Så många fantastiska kvinnor har varit före mig och så många fantastiska kvinnor kommer att följa mig. Jag ville bara sätta mitt avtryck och vara en del av en sådan fantastisk idrott, säger McLaughlin till USA Today.

Hon har tagit hjälp av Florence Griffith-Joyners, världsrekordhållare på 100 och 200 meter, gamle tränare.

– Den här säsongen arbetar jag med min nye tränare och mitt nya lag, det gäller bara att tro på och ha tillit till processen. Jag kunde inte ha önskat mig mer, säger McLaughlin enligt Reuters. Hon har samma tränare som sexfaldiga OS-mästaren Allyson Felix, Bob Kersee.

Dalilah Muhammad, 31, som hade det förra rekordet med 52,16, blev tvåa i loppet på 52,42.

Stigande form på Muhammad

Muhammad har kommit smygande under säsongen och hade i början av året svårt att springa under 55 sekunder.

– Så att springa på 52 sekunder är väldigt bra. Kanske är det en välsignelse som är i förklädnad, säger Muhammad från nästa års VM-arena, Hayward Field.

– Det är en lång säsong som väntar. Det kommer att bli en kamp i Tokyo, det är helt klart, lovar Muhammad.

Anna Cockrell, 23, blev trea på 53,70 och tog den tredje OS-platsen för USA som har strikta uttagningsformer där de tre bästa i varje gren får OS-platserna.

Under helgen vann Rai Benjamin herrarnas lopp på 46,83, blott 0,05 från landsmannen Kevin Youngs världsrekord från OS i Barcelona 1992.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.