Atlético Madrid-supportrar. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rekordpublik såg spansk damfotbollsmatch

Uppdaterad
Publicerad

Atlético Madrids kvartsfinal borta mot Athletic Bilbao i spanska cupen i går blev historisk.

Över 48 000 åskådare såg rivalmötet – nytt rekord för en spansk klubbmatch på damsidan.

– Det här är varje fotbollsspelares dröm, säger målvakten Lola Gallardo till klubbens hemsida.

Publiksiffran skrevs till fantastiska 48 121 när Atlético Madrid i går bortaslog Bilbao med 2–0 på Estadio San Mamés.

Siffran är nytt rekord för en spansk klubbmatch på damsidan, och strax bakom det europeiska rekordet på 53 000 som sattes i England på 1920-talet. Jämförelsevis ligger det svenska rekordet på 9 413 åskådare från Linköpings hemmamatch mot Umeå hösten 2008.

Bilbaos herrlag, ett mittenlag i La Liga, har inte haft en lika hög siffra under någon av sina hemmamatcher den här säsongen.

– Våra fans har visat igen att det inte är någon skillnad mellan herr- och damlaget, och jag tror att folk hakar på steg för steg. Damfotbollen växer och vi kommer säkerligen se flera lika fullsatta arenor, säger Madrids målvakt Lola Gallardo till klubbens hemsida.

”Hoppas rekordet slås”

Lagkamraten Ángela Sosa, som satte matchens första mål, var tagen av den historiska stunden.

– Att se en fullsatt arena på det sättet var verkligen helt fantastiskt. Vi visste att det skulle vara mycket folk på plats, men man förstår inte riktigt förrän man väl upplever det. I början var det lite nervöst, säger hon till klubbens hemsida och fortsätter:

– Jag hoppas att det här rekordet slås och att damfotbollen fortsätter att växa. Vi är många som kämpar för att uppleva det här och förhoppningsvis kommer det att hända många gånger till.

Världsrekordet över 90 000

På La Ligas Twitter-konto har man lagt ut en video från arenan med texten: ”Det här är redan HISTORIA”.

Själva matchen vanns av Atlético Madrid med 2–0 efter mål av Ángela Sosa i slutet av den första halvleken och Aurélie Kaci på stopptid. Detta trots att laget fått backen Kenti Robles utvisad tidigt i den andra halvleken. Laget är därmed vidare till semifinal.

Världsrekordet för en dammatch ligger på 90 185 åskådare, det för VM-finalen mellan USA och Kina 1999.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.