Roony Bardghji. Foto: TT/Bildbyrån

Rekordung U21-debutant i kvalsegern

Uppdaterad
Publicerad

En lika nödvändig som väntad seger – och en historisk debutant.

Supertalangen Roony Bardghji blev tidernas yngsta svenska U21-landslagsspelare i 3-0-segern i EM-kvalet borta mot Luxemburg, som gör att playoffdrömmen fortsatt lever.

Tidigare var Alexander Isak yngst någonsin i det blågula U21-landslaget, med en debutålder på 17 år och 15 dagar 2016.

Det passerade emellertid Roony Bardghji med råge, när han hoppade in i den andra halvleken på Stade Émile Mayrisch i Esch-sur-Alzette i sydvästra Luxemburg. Bardghji, hemmahörande i danska storklubben, FC Köpenhamn, är bara 16 år och 199 dagar ung.

Matchen, då?

Amin Sarr, Heerenveen, hittade rätt från straffpunkten i den 30:e minuten. I den andra halvleken ökade AIK:s Bilal Hussein på till 2–0, och Patrik Wålemark, Feyenoord, satte 3–0 på straff. Det var en lika väntad som nödvändig svensk seger, i kvalet till U21-EM i Georgien och Rumänien 2023.

Sverige är i nuläget i gruppledning på lika många poäng som tvåan Italien, men har bara en match kvar att spela jämfört med Italiens tre. Ned till trean Irland, som också har tre matcher kvar att spela, skiljer fyra poäng.

Sverige avslutar kvalet hemma mot just Italien på Olympia i Helsingborg nästa torsdag. Då ska det avgöras om Sverige kan knipa en första- eller andraplats i den för tillfället haltande gruppen. Noterbart är att Italien och Irland ställs mot varandra i den sista kvalmatchen den 14 juni.

Sverige leddes av den tidigare assisterande förbundskaptenen Andreas Pettersson, som nu är tillförordnad förbundskapten sedan Jens Gustafsson lämnat efter bara en match som ansvarig.

De nio gruppsegrarna i kvalet och den bästa grupptvåan går till mästerskapet. Övriga åtta grupptvåor gör upp om fyra platser i playoff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.