Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Sef om Erikssons dubbla stolar: ”Man kan inte vifta bort det här”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson lämnade så sent som i april posten som ordförande i en lobbygrupp inom vaktbranschen.
Hans dubbla uppdrag väcker starka reaktioner och Svensk Elitfotboll är kritiskt till Erikssons agerande.
– Jag tycker inte att man kan vifta bort det och hävda att det inte är några problem att sitta på så många stolar, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll, till Expressen.

En stor konflikt har blossat upp i Fotbollssverige mellan polis och svenska fotbollsklubbar. En anledning är polisens tuffar handlingsplan för att bli kvitt pyroteknik och det senaste är att polisen vill att klubbarnas säkerhetsansvarige ska kunna gå upp på läktaren för att gripa personer som använder pyrotekniska pjäser.

Detta trots att polisen medger att det kan vara farligt för den säkerhetsansvarige.

– Ja, det är farligt. Det beror på att ordningsläget på läktarna är så dåligt att vakterna inte har möjligheten att gå in på ett säkert sätt. Vi eftersträvar att ordningsläget ska vara så bra att det inte ska vara några problem för en ordningsvakt att ingripa, sa Maria Thulin, processledare på polisens enhet för förvaltningsrätt, till SVT Sport i går.

Bakom handlingsplanen står en överenskommelse mellan Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och rikspolischefen Anders Thornberg.

Ser inget problem med dubbla stolar

Nu uppger Expressen att Eriksson också har ett förflutet som lobbyist för privata vaktbolag. Mellan 2013 och 2019 var han ordförande i lobbygruppen ”Säkerhetsbranschen” – en organisation som jobbar för att privata vaktbolag ska ersätta polisens jobb i olika sammanhang.

Eriksson menar att hans dubbla uppdrag inte bidragit till polisens inriktning på fotbollsarenor och han själv ser inget problem med att han suttit på dubbla stolar.

– Hahaha, nej, det gör jag faktiskt inte eftersom jag inte har med de besluten att göra, säger han till Expressen.

Erikssons roll som ordförande i RF innebär att han tillsammans med bland annat rikspolischefen och riksåklagaren är med och fattar beslut om hur säkerhetsarrangemang ska se ut.

Svenskt Elitfotboll, Sef, ser kritiskt på Erikssons dubbla uppdrag.

– Jag tycker inte att man kan vifta bort det och hävda att det inte är några problem att sitta på så många stolar. Det här är ett problem, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll, till Expressen.

Vill utreda Eriksson

Sef vill se en oberoende utredning av Eriksson.

– Det vore bra om man tog sig en riktigt titt på vad som har skett alla olika riktningar. Det är oförenligt att vara företrädare för svensk idrott och samtidigt driva lobbyverksamhet för att en viss bransch ska ersätta polis. Det måste man hålla isär. Man måste bestämma sig för vilken stol man ska sitta på, säger Olsson.

Olsson vill inte uttala sig om det är lämpligt att låta Björn Eriksson sitta kvar som ordförande i RF eller inte.

Sef kommer att ha styrelsemöte på måndag där RF:s roll i diskussionerna med polisen ska diskuteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer