Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen: Säkerhetspersonal ska ingripa på läktarna mot pyroteknik Foto: BildbyrånVisa alla (3)
Visa alla (3)

Polisen: Säkerhetspersonal ska ingripa på läktarna mot pyroteknik

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspersonal ska ingripa på läktaren mot bengalbrännare.
Säkerhetschefen kan polisanmälas som ansvarig.
Och klubbarna kan tvingas ta in mindre publik.
Så vill polisen komma åt ordningsstörningar och pyroteknik på de svenska fotbollsläktarna.

Den senaste månaden har ett infekterat bråk blossat upp mellan polisen och ett flertal supportergrupper inom svensk fotboll. Det inleddes när så kallade over head-flaggor förbjöds i Sundsvall och har sedan lett till protester och nya förbud på andra arenor. Men polisen har inte vikt ner sig efter protesterna utan har nu gett direktiv till ännu tuffare åtgärder mot ordningstörningar och pyroteknik på läktarna i Fotbollssverige.

Det är sajten Fotboll STHLM som skriver om polisens nya direktiv. I ett beslutsprotokoll från den 17 maj framgår att Stockholms regionpolischef Ulf Johansson, som också är ordförande i Idrottsrådet, ger direktiv till samtliga polisregioner i landet om de tuffare kraven på klubbarna.

Säkerhetschef kan polisanmälas

En av punkterna i direktivet handlar om att arrangören, en fysisk person som oftast är säkerhetsansvarig i klubben, bör anmälas om det förekommer pyroteknik på läktarna. I direktivet skrivs det också att säkerhetspersonalen på arenorna ska kunna gå upp på läktaren för att stoppa ordningstörning. För att det ska vara möjligt rent praktiskt ombeds arrangören se till att färre folk tas in på de olika sektioner på läktarna.

”Anordnaren ansvarar för sektionering/uppdelning av läktare samt publikantal är sådant att anordnaren kan ingripa på läktaren och i dess närhet för att avbryta ordningsstörning eller faran för de närvarande”, står det i polisens beslutsprotokoll.

Minska publikkapaciteten

Polisen menar också att om det ändå sker ordningsstörningar eller att pyroteknik tänds så ska klubbarna enligt en så kallad villkorstrappa få hårdare krav på sig till nästa match. Det kan handla om att man tvingas minska intaget av publik till nästa match.

Ett annat straff för klubbarna vid användandet av pyroteknik ska vara att klubbarna ansvarar för ett område även utanför arenan vid sina hemmamatcher, ett så kallat villkor om utvidgad idrottsanläggning.

Läs hela polisens inriktningsbeslut om skärpningar dåligt ordnings- och säkerhetsläge på svenska fotbollsmatcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer