Foto: TT

Polisen kan förbjuda tifon i Stockholmsderbyt

Uppdaterad
Publicerad

Om det förkommer pyroteknik eller maskering under kvällens allsvenska fotbollsmatch mellan AIK och Falkenberg kan polisen förbjuda all form av tifo eller så kallade OH-flaggor till kommande matcher.

– Nästa hemmamatch är mot Hammarby. Blir det en massiv protesteldning mot Falkenberg så kan polisen agera inför derbyt, säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch till Dagens Nyheter.

Under inledningen av allsvenskan har polisen arbetat efter den så kallade villkorstrappan för att bland annat få bort bengaliska eldar från läktarna, det vill säga att det blir allt hårdare villkor för supportrarna om de överträder reglerna.

Allmänna supporterklubben skriver på sin webbplats att polisens agerande inte handlar om pyrotekniken.

”Det handlar om att kväva svensk läktarkultur. Det är slutmålet.”

För att få bort pyroteknik från läktarna har polisen på olika håll i Sverige förbjudit OH-flaggor i samband med allsvenska matcher. Det har lett till stora protester från supportrarna. Även klubbarnas intresseorganisation Svensk elitfotboll (Sef) har uttryckt missnöje med polisens agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.