Björn Eriksson. Foto: TT

Björn Eriksson friad: ”Blivit utsatt för hot”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha fått flera anmälningar mot sin ordförande, Björn Eriksson, startade Riksidrottsförbundet en oberoende utredning. Nu är utredningen klar och Björn Eriksson kan andas ut.

– Det är klart att för mig så är det ingen överraskning, säger han till SVT Sport.

Det var tidigare i somras när Expressen granskade Eriksson som flera anmälningar trillade in till Riksidrottsförbundet, RF. Under perioden mellan 31 maj och 2 juni mottog RF tog hela 171 anmälningar till sin visselblåsartjänst.

Anledningen är att Eriksson suttit som ordförande i en lobbygrupp inom vaktbranschen samtidigt som han är ordförande för RF.

En utredning startades av en oberoende advokatbyrå, något som Eriksson själv välkomnade.

–Jag skulle vara mer orolig om vi inte hanterade det. Vad det än är ska det utredas, sade han i juni till SVT Sport.

Nu är utredningen klar och enligt ett pressmeddelande som RF skickat ut, finns det inga misstankar om att Eriksson utnyttjat sitt uppdrag som ordförande för förbundet, för att gynna privata säkerhetsbolag.

– Det är klart att för mig så är det ingen överraskning. Man vet ju var man har gjort. Jag har hela tiden sagt att det är trams, men det är skönt att få ett kvitto på det, säger Eriksson till SVT Sport.

”Folk går på en och ska slå till en”

Men även om Björn Eriksson var säker på sin sak så har det trots allt varit en jobbig tid för honom.

– Man kan säga att det har varit två reaktioner. Den ena har varit att man har noterat att det är en relativt begränsad krets som varit väldigt högljudd. Det är inte så att en massa tidningar och människor har kastat sig över en, utan en hel del människor har genomskådat vad det handlar om.

– Den tråkiga delen är att jag blivit utsatt för hot och att folk går på en och ska slå till en. Sånt djävulskap som inte hör hemma i en demokrati, och det är naturligtvis en påfrestning och något man blir ledsen över att behöva utsättas för.

Riksidrottsförbundets vice ordförande, Tommy Ohlström, skriver i ett pressmeddelande att det efter utredningen framkommer att det inte finns grund för att agera ytterligare i ärendet.

”Efter att ha tagit del av den oberoende utredningen konstaterar vi i styrelsen att det inte föreligger någon grund för ytterligare agerande givet visselblåsaranmälningarna. Utredningens entydiga resultat är att Björn Eriksson inte har agerat på ett sätt som resulterar i negativa effekter på idrottsrörelsens intressen. Nu ser vi framåt och fokuserar på att förverkliga idrottsrörelsens Strategi 2025”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.