SEF:s Lars-Christer Olsson och SvFF:s Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån

Förbundet riktar stark kritik mot polisen: ”Nya strategin orimlig”

Publicerad

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Svensk Elitfotboll (Sef) riktar gemensam kritik mot polisens allt hårdare metoder för att få bukt på oroligheter i samband med matcher – den så kallade villkorstrappan.
– Polisens nya strategi innebär en oacceptabel kollektiv bestraffning av alla supportrar och leder till att unga, annars skötsamma, individer också vänder sig mot polisen och ser den som en fiende. Detta är det sista vi vill, säger Sefs ordförande Lars-Christer Olsson i ett pressmeddelande.

I det upptrissade bråket mellan fotbollsfans runt om i Sverige och polisen efter deras allt hårdare tag mot oroligheter på framförallt allsvenska läktare har nu Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll uttalat sig i ett gemensamt pressmeddelande.

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson och Sefs ordförande Lars-Christer Olsson riktar gemensam kritik mot polisen nya hårdare metoder.

– Vi och våra klubbar har givetvis ett ansvar för att motverka olagliga handlingar och att biträda polisen med att lagföra individer om de begår kriminella handlingar på våra arenor. Men polisens nya strategi innebär en oacceptabel kollektiv bestraffning av alla supportrar och leder till att unga, annars skötsamma, individer också vänder sig mot polisen och ser den som en fiende. Detta är det sista vi vill, framhåller Sefs ordförande Lars-Christer Olsson.

– Vår oro är att polisens nya ensidigt framtagna strategi dels är verkningslös mot problemen, dels drabbar oskyldiga parter och slutligen att den både riskerar att förvärra problemet och skapa en återkomst av mycket värre våldsproblem som vi kommit långt i att stävja.

Ingen hållbar situation

Karl-Erik Nilsson fyller i.

– Den nuvarande situationen är inte hållbar. Jag och Lars-Christer Olsson kommer i nästa vecka att träffa företrädare för Polisen som ansvarar för idrottsfrågor.

De båda kommenterar också den utredning som just nu förs mot Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson, som i korta drag handlar om att Björn Eriksson suttit på dubbla stolar. Dels i sin roll som ordförande i RF men också i sin roll som lobbyist för vaktbolagen, där han bland annat lobbat för kollektiva bestraffningar av fotbollsarrangörer, vilket Expressen avslöjade.

– Vi är djupt bekymrade och har noterat att RF tillsatt en oberoende utredning till följd av de anmälningar som gjorts mot Björn Eriksson i RF:s visselblåsartjänst. Vi kommer att följa denna utredning noga och ta ställning till eventuella åtgärder när den offentliggjorts, säger Karl-Erik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer