Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robin Tihi berätta om flytten till qatariska Al-Ahli SC. Foto: Al-Ahli Instagram/Bildbyrån

Robin Tihi om att gå till Qatar: ”Försöker sära på politik och fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

Robin Tihi blev under tisdagen klar för qatariska Al-Ahli SC.

För SVT Sport berättar 21-åringen exklusivt varför valet föll på just det landet och varför han väljer bort den europeiska fotbollen i så pass ung ålder.

– Jag försöker sära på politiken och fotbollen, säger den tidigare AIK-backen.

Under tisdagen bekräftade AIK att man säljer Robin Tihi till Al-Ahli SC. När SVT Sport når 21-åringen har han precis kommit tillbaka till hotellrummet i Qatars huvudstad, Doha. Han berättar att de första dagarna har varit intensiva och varma.

– Första tiden har varit bra, jag har fått ett väldigt bra välkomnande från klubben. Det känns verkligen som en familj. Landet är jättefint och det finns jättefina förutsättningar. Det känns väldigt bra att vara här och jag är väldigt stolt, det är en klassikerklubb här i Qatar, säger Tihi till SVT Sport.

”Storsatsningar sker”

Tihi berättar att steget till den qatariska ligan är ett rätt steg i hans utveckling.

– Jag har fått höra mycket om själva landet och ligan och hur de har tänkt sig att ligan ska utvecklas. Vi ser ju i andra arabländer hur storsatsningar sker, jag känner att de säljer in hur jag vill att min fotboll ska spelas och hur jag ska utvecklas i min karriär. Klubben ser mig som en spelare som ska vara med och bidra till att nå klubbens mål vilket är att vinna ligan.

”Politik får de som håller på med politik svara på”

Qatar som ständigt kritiseras för sina brister när det kommer till mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor och yttrandefrihet lockar fortfarande utländska spelare. Robin Tihi ger sin syn på saken.

– Jag försöker sära på politiken och fotbollen, det är ingenting jag lägger så mycket vikt i. Politik får de som håller på med politik svara på, jag sysslar bara med fotbollen här och jag mår bra och det ser ut som att alla andra människor också mår bra här, det är så jag ser på saken.  

AIK bekräftar att man får mellan 10 och 20 miljoner netto för övergången. Tihi är fostrad i AIK:s akademi och debuterade för A-laget 2020. Det blev sammanlagt 35 tävlingsmatcher.

– Det är klart att det är svårt och jobbigt att lämna sin trygghet och sin klubb man spelat i sedan barnsben. Jag vill hälsa alla att inga dörrar är stängda och jag skulle verkligen i framtiden se fram emot en återkomst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.