Foto: Bildbyrån

Julia Roddar inför NWSL-finalen: ”Skithäftigt”

Uppdaterad
Publicerad

Julia Roddar, 29, ska under lördagen spela final i amerikanska NWSL med sitt Washington Spirit.

Chicago står för motståndet och svenskan tror att hennes lag har goda chanser.

– Stämningen har varit bra de senaste två månaderna, säger Roddar, som haft samtal med förbundskapten Peter Gerhardsson och var nära att ingå i den senaste VM-kvaltruppen, till SVT Sport.

Inför säsongen lämnade 29-åringen dåvarande Kopparbergs/Göteborg (numera BK Häcken) för Washington Spirit i amerikanska NWSL. Och efter 2-1-segern mot OL Reign förra helgen ska Roddar nu få spela final.

– Skithäftigt. Det är playoffs här, det är en helt annan grej. Man spelar hela året för att ta playoffplatserna och nu har varje match betytt så mycket. Det har varit superkul att få spela kvartsfinal och semifinal och att vi nu tagit oss till final, säger Roddar till SVT Sport.

”Stora chanser”

Washingtons trupp består av rutinerade, äldre spelare och yngre talanger – en mix som lett till framgång, menar Roddar.

I finalen står nu Chicago för motståndet.

– Jag tror att vi har stora chanser att ta dem. Jag var inte med när vi mötte dem sist, men vi har inte vunnit mot dem i år. Då var vi under förra tränarens ledning så jag tror att vi nu, när vi inte har förlorat en enda match sedan september, har en helt annan mentalitet inom laget.

– Stämningen har varit bra de senaste två månaderna och tankesättet har varit att ”nu kör vi bara och lämnar allt annat utanför”.

Under veckan har hon och laget tränat sig redo för finalen. Och så sent som i tisdags presenterade förbundskapten Peter Gerhardsson VM-kvaltruppen inför matcherna mot Finland (25 november) och Slovakien (30 november)

”Har alltid en konversation”

Fick du något samtal från Peter?

– Vi har haft lite kontakt. Men det blir ju ganska långa resor för mig. Sist var vi mitt i att gå till playoffs, och den här gången är det i stället final. Förhoppningsvis kommer vi firas om det nu blir guld, så jag hade haft svårt att vara tillgänglig till första matchen och jag tror att Peter kände att han ville ha med spelare som kunde vara med till båda matcherna.

Så det var på tapeten att du skulle ingå i truppen den här gången?

– Ja, vi har alltid en konversation, sedan är det upp till Peter. Men det är klart att jag alltid vill bli uttagen, men sedan vet jag såklart att det blir svårt när jag befinner mig på andra sidan jorden med resor, tidsskillnad och allt vad det innebär.

Finalen mellan Washington och Chicago spelas 18.00.

SE MER: Julia Roddars Washington klar för final i NWSL (15 november 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.