Ronaldo blev hattrickhjälte för Portugal. Foto: TT

Ronaldo hattrickhjälte – efter VAR-kaos

Cristiano Ronaldo sköt Portugal närmare segern i Nations League med tre mål i 3-1-segern mot Schweiz. Portugisen gjorde två vackra, och typiska Ronaldo-mål, i matchens sista minuter och fixade segern till Portugal, som under matchen var redigt upprörda mot en VAR-straff.

Efter att Ronaldo gjort 1-0 så blåstes det för straff för Portugal – en straff som laget sedan blåstes på. För i samband med att Lissabonpubliken gjorde sig redo för att se straffsparken i sin favör, så gick domaren Felix Brych till VAR-TV:n, och kunde där konstatera att Schweiz i en tidigare situation skulle haft straff.

Portugalprotester hjälpte föga, och spelarna fick förflytta sig från ena målet till det andra för att ge Schweiz chansen från elva meter. Schweiz kvitterade genom Ricardo Rodriquez.

Den röriga händelsen till trots så fick Portugal ändå jubla. I matchens slutskede satte Cristiano Ronaldo ett inspel, innan han minuten efter gjorde dubbla överstegsfinter och knorrade in bollen med sin högerfot, ett mål till 3-1 som satte punkt för matchen.

– Det var vårt kollektiva spel som låste upp deras försvar, särskilt i slutet av matchen. Sen vinner vi när våra individuella kvalitéer visar sig. Schweiz spelade mycket bra, sa den portugisiske förbundskaptenen Fernando Santos till sporttidningen A Bola.

Inför matchen hyllades Lennart Johansson med en tyst minut. I morgon spelar Nederländerna mot England. Vinnaren där får möta Portugal i Nations League-final.

Nations League Fakta

Nations League startade 2018 och är ett nytt sätt att kvala in till EM. Tanken var att delvis ersätta betydelselösa landskamper.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionens gruppspel möts i just nu i ett slutspel för att kora den första vinnaren av Nations League. Portugal är ett av lagen i final. Nederländerna och England gör upp om den andra platsen. Finalvinnaren tar en plats i EM 2020.

Sverige spelar i B-divisionens gruppspel i Nations League och mötte tidgare Ryssland och Turkiet.