Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jessica Wik inför CL-mötet med Barcelona. Foto: Bildbyrån

Rosengård har skiftat fokus – för att stoppa Barcelona: ”Vi är mer underdogs”

Uppdaterad
Publicerad

Målfarliga FC Barcelona gästar Malmö IP ikväll. En helt annan typ av motstånd än Rosengård är vana vid – då har det svenska mästerlaget lagt om sitt fokus.

– I damallsvenskan har vi alltid väldigt stor press på oss att vi ska vinna varje match. Här blir det lite att slå ur underläge, vilket är en annan situation för oss, säger försvararen Jessica Wik till SVT Sport.

Rosengård föll med 1–2 borta mot Bayern München i premiären av Champions League förra veckan. Samtidigt vann Barcelona med hela 9-0 hemma mot Benfica.

– Alla rör sig konstant, alla vill ha bollen konstant, det är klapp klapp-spel. De gör mål på många olika sätt och är hela tiden spelbara, det är det som kommer bli en stor utmaning för oss – att få stopp på dem när de hittar nya vägar hela tiden, konstaterar Olivia Schough.

Lagkamraten Jessica Wik menar att den spanska storklubben bjuder på helt annat motstånd än det Rosengård ställs mot till vardags.

”Annan situation”

– Vi är mer underdogs i det här läget, vilket vi inte är vana vid. I damallsvenskan har vi alltid väldigt stor press på oss att vi ska vinna varje match. Här blir det lite att slå ur underläge, vilket är en annan situation för oss, säger Wik.

För att stoppa målfarliga Barcelona, som vann Champions League 2021 och var i final förra året, har underdogen Rosengård fokuserat mer än vanligt på defensiven.

– Det kanske inte är det vi har jobbat på mest under säsongen, så nu har det blivit en hel del träningar med försvarsspel och vad vi ska göra när vi vinner boll, att vi inte blir så stressade och att vi kan andas lite också. Även fast vi möter dem måste vi vara modiga och tro på oss själva. Vi vet om att de är ett väldigt bra lag, men vi är också bra, säger Wik.

”De kanske inte tycker det är skitkul”

Dessutom hoppas den nyblivna svenska mästaren att stödet från ett fullsatt Malmö IP, knappt 5000 biljetter är sålda, ska lyfta laget. Och att Barcelona inte ska trivas på konstgräset.

– De kanske inte tycker det är skitkul att komma hit och köra på konstgräs. Vi är ju vana att spela här, så det är som alltid att vi känner oss mer trygga här och de känner sig mer trygga på deras hemmaplan. Så det tror jag absolut att vi kan dra nytta av.

MER FOTBOLL: Djurgården sköt upp Häckens guldfest (24 okt):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Champions League

Damernas gruppspel i Champions League avgörs i fyra fyrlagsgrupper där de två främsta i varje grupp avancerar till kvartsfinal, som avgörs i mars nästa år.

Rosengård spelar i grupp D och föll med 1–2 i premiären borta mot Bayern München förra veckan. I samma grupp vann Barcelona med hela 9–0 hemma mot Benfica.

Kommande matcher i grupp D:

27 oktober: Rosengård–Barcelona (klockan 18.45), Benfica–Bayern München (21.00).

24 november: Barcelona–Bayern München, Benfica–Rosengård.

7 december: Rosengård–Benfica, Bayern München–Barcelona.

15 december: Rosengård–Bayern München, Benfica–Barcelona.

21 december: Barcelona–Rosengård, Bayern München–Benfica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.