Historisk seger för Rosengård i midnattssol

Uppdaterad
Publicerad

Rosengård vann seriefinalen och den historiska damallsvenska matchen mot Piteå som spelades i midnattssol i Kiruna.

Strålande kvällssol, en mojnande vind och inte minst damallsvensk toppfotboll lockade 2 296 åskådare till Lombia idrottsplats i Kiruna. Detta trots (eller kanske tack vare) den rekordsena avsparken klockan 22.00.

Det blev också en välspelad och spännande match, men inte med den utgång som de flesta i publiken hade hoppats på.

Rosengårds danska Sanne Troelsgaard gjorde matchens enda mål i den 64:e minuten. Troelsgaard tog sig fram på högerkanten och avslutade distinkt. Det målet betydde 1-0 som gjordes klockan 23.21 blev även slutresultatet.

Den påpassliga Troelsgaard utnyttjade en misslyckad Piteårensning med en vältajmad djupledslöpning. Hon utnyttjade också en mindre vältajmad utrusning från Piteåmålvakten Cajsa Andersson, som hon enkelt spatserade förbi och kunde lyfta in bollen i ett öppet Piteåmål.

Segersviten bruten

Piteå hade ett visst tryck på slutet utan att skapa de riktigt heta chanserna. Rosengård hade med sig fans och spelarna och ledarna gjorde vågen för att visa sin uppskattning.

Därmed fick Rosengård stopp på Piteås sju matcher inledande långa vinstsvit och är nu bara två poäng efter i tabelltoppen. Hela bänken rusade ut till spelarna för att segerkramas efter denna unika match.

Just nu pekar en hel del på att det är de här två lagen som ska göra upp om SM-guldet till hösten.

– Ja, det tror jag. Vi såg ju hur jämnt det var och vilken bra match det var, säger Piteåmittfältaren Selina Henriksson, bördig från Kiruna.

”Det blir ju inte mörkt”

Hon kände sig hemma på arenan och är van vid att kunna spela fotboll i dagsljus trots att klockan närmar sig midnatt. För matchvinnaren Sanne Troelsgaard var det en desto ovanligare uppevelse.

– Det är första gången som jag upplever midnattssol. I går kväll när jag gick en runda tänkte jag, fasen, det blir ju inte mörkt.

Kommer det bli svårt att somna i kväll?

– Ja, det kommer att bli sent. Det kanske är lika bra att titta på matchen igen innan jag försöker sova, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.