Storsatsande Qatar bemötte känsliga frågan: ”Nästan alla är härifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Qatars landslag blev historiskt när det för första gången vann asiatiska mästerskapen i år. Och intresset för laget ökar inför fotbolls-VM på hemmaplan 2022. Men det finns vissa frågor man inte ställer på en presskonferens, det fick SVT:s reporter erfara.

– Nästan alla spelare är härifrån, de är från Qatar, säger pressansvarige Ali Al Salat.

Segrar mot Sydkorea i kvarten och Japan i finalen. Den överraskande titeln i asiatiska mästerskapen i Förenade Arabemiraten i januari visade att Qatars långsiktiga satsning mot VM 2022 går åt rätt håll.

– För oss var det en stor historisk händelse, säger mittfältaren Abdulhaziz Hatem. Och vi har ett långsiktigt mål, att vinna VM.

Förbundskaptenen spanjor

Förbundskaptenen Felix Sanchez är spanjor och tog över jobbet för två år sen. Men han har arbetat i landet ända sedan 2006, på landets största idrottsskola Aspire Academy och sedan med flera ungdomslandslag.

– Huvudmålet är att ha ett bra lag till VM 2022, vi jobbar hårt för det, säger Sanchez.

Känsligt ämne

Till handbolls-VM 2015 betalade landet spelare från Spanien och Balkanhalvön för att spela för Qatar. I princip alla i fotbollstruppen spelar i qatariska klubbar men SVT:s fråga om deras ursprung blev inte populär på en presskonferens i huvudstaden Doha – det är uppenbarligen fortfarande ett känsligt ämne.

Se hela reportaget nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.