Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Välregisserade inspektioner i Qatar: ”Människor far illa” Foto: SVT

Välregisserade inspektioner i Qatar: ”Människor far illa”

Uppdaterad
Publicerad

Qatars behandling av arbetskraften i landet inför fotbolls-VM 2022 har fått massiv kritik. Och inspektionerna på arenorna som byggs anses vara välregisserade.
– Det är som en film vi är i. De är så måna om att det vi ser ska se bra ut, säger Byggnadsarbetareförbundets ordförande Johan Lindholm till SVT Sport.

I 40-gradig värme visas Byggnadsarbetareförbundets ordförande Johan Lindholm runt på finalarenan Lusail. Han har gjort fem inspektioner och medger att det har skett förändringar till det bättre. Men han menar att arrangörerna bara vill visa de finare delarna. Och att många migrantarbetare som bygger vägar och hotell har mycket sämre arbetsvilllkor.

”Människor far illa”

En sen kväll möter vi andra migranter som bekräftar den bilden. Historier om försenade och uteblivna löner, olycksfall som inte ersatts trots försäkringar och pass som beslagtagits är båda långa och svåra att ta in.

– Vi ser att människor far illa av hur de behandlas här. Vi har tryckt på i många år och det går åt rätt håll. Men det finns ju massor kvar att göra, säger Lindholm.

– Qatar gör stora förändringar på kort tid, säger Tamin El Abed från arrangörskommittén. Sen vi fick VM har allt jobb för att förbättra villkoren börjat bli en norm.

En beskrivning som de flesta av av landets drygt två miljoner gästarbetare knappast håller med om.

Hör migrantarbetarnas historier och se hela reportaget i spelaren.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT granskar: Arbetare behandlas illa inför VM 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer