Fifa-ordföranden Gianni Infantino Foto: Bildbyrån

Fifa-bossen sätter press på Iran efter supporters död

Uppdaterad
Publicerad

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) sätter press på Iran om att låta kvinnor gå på fotbollsmatcher. Redan i samband med nästa herrlandskamp i oktober vill man se en förändring.

”Kvinnor måste släppas in på fotbollsarenor i Iran”, säger Fifas ordförande Gianni Infantino.

Debatten om förbudet, som har gällt iranska kvinnor sedan kort efter landets islamiska revolution 1979, fick ny fart nyligen efter en kvinnlig fotbollssupporters död nyligen.

Kvinnan, som har fått smeknamnet ”den blåa flickan” efter färgerna på hennes favoritlags tröjor, greps i våras efter att förklädd till man ha försökt ta sig in på en fotbollsarena i Iran. Tidigare i september stod det klart att hon riskerade fängelsestraff. Då tände hon eld på sig själv och fick så svåra brännskador att hon senare avled.

Fifas ordförande Gianni Infantino säger nu i ett uttalande att förbundet upprepade gånger har påtalat det oacceptabla i att inte tillåta kvinnor att gå på fotboll. Han hoppas att Irans fotbollsförbund och regering nu kommer att lyssna på Fifas uppmaningar, och han vill se en förändring redan till Irans nästa herrlandskamp, VM-kvalmatchen hemma mot Kambodja den 10 oktober.

”Vår ståndpunkt är klar och tydlig. Kvinnor måste släppas in på fotbollsarenor i Iran. Det är dags att förändra saker och Fifa förväntar sig positiva förändringar från och med Irans nästa hemmamatch i oktober”, säger Gianni Infantino.

Förra hösten fanns det tecken på förändring, när en grupp kvinnor tilläts gå på returmötet i finalen i asiatiska Champions League i Teheran. Men efter den matchen, som Gianni Infantino var på plats för att se, har kvinnor åter stoppats från alla fotbollsarenor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.