Foto: Bildbyrån

Rysk landslagsspelare kritiserar kriget – och kommer ut som gay

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska landslagsspelaren i fotboll Nadya Karpova, med klubbadress Espanyol, har öppet kritiserat Rysslands invasion av Ukraina.

– Jag kan inte bara titta på det inhumana och vara tyst. Jag vet vad som skulle hända om jag var i Ryssland och inte i Spanien. Men jag känner ett särskilt ansvar att prata om det här, säger Nadya Karpova till BBC.

27-åriga Karpova har spelat 24 landskamper för Ryssland och fanns med i den trupp som representerade Ryssland i EM 2018. Ryssland kvalificerade sig även för EM 2022 men har stängts av från turneringen.

– Jag önskar att fler ryssar, ryska atleter också, skulle ta ställning så att andra människor som är mot kriget vet att de inte är minoritet. Du kan inte bara låtsas att ingenting händer, inte längre. Tiden av tystnad borde vara över, säger hon.

Efter EM 2018 erbjöds Nadya Karpova proffskontrakt i Spanien, ett land hon stannat i. Att leva och bo i Spanien menar Karpova förändrat hennes liv.

– Jag slutade vara rädd för vissa saker. Som att stå upp för mina åsikter till exempel. Jag förstod också att ingen skulle döma mig för att jag lever med en tjej, det finns inget stigma här att vara lesbisk, säger hon.

I Ryssland råder hårda lagar som reglerar hbtq-personers frihet som bland annat gör det straffbart att vara ”synligt gay på offentlig plats”.

KLIPP: Så straffas Ryssland sportsligt av invasionen (1 mars 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.