Ryska fans. Foto: AP/TT

Ryssland och Turkiet vill ha fotbolls-EM 2028

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har överraskande och i sista stund anmält intresse för att få arrangera fotbolls-EM för herrar 2028 eller 2032.

– Vi förbehåller oss rätten att skicka in en ansökan, säger det ryska fotbollsförbundets ordförande Alexander Djukov.

Länge var en gemensam ansökan från Storbritannien och Irland den enda inkomna för EM 2028. Men i sista stund – onsdagen markerade Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) deadline – visade först Turkiet och sedan också Ryssland intresse. När det gäller mästerskapet fyra år senare är Italien och Ryssland enda kandidater i nuläget.

– Vi måste ta tillfället i akt för att få arrangera EM. Det kommer att spelas på VM-arenorna och vi har infrastrukturen på plats, säger Alexander Djukov, ordförande i Rysslands fotbollsförbund, till ryska Match TV.

Fotbolls-VM spelades i Ryssland 2018, och tanken är att samma arenor ska kunna användas i ett eventuellt Europamästerskap.

Klart september 2023

Att få igenom en sådan ansökan lär dock vara i princip omöjligt. Fotbollen har precis som många sporter infört kraftfulla sanktioner mot Ryssland, med anledningen av invasionskriget i Ukraina. Ryska klubbar och landslag kastades för några veckor sedan ut från tävlingar arrangerade av Uefa och Fifa (Internationella fotbollsförbundet). Det har bland annat lett till att det ryska herrlandslaget kastats ut ur det pågående VM-playoffet, och att Rysslands damlandslag, som det ser ut, portas från sommarens EM.

Det ryska fotbollsförbundet har dock inte uteslutits ur Uefa, vilket möjliggör ansökan.

Uefa kommer nu att behandla intresseanmälningarna och den 5 april ska de officiella kandidatländerna meddelas. Värdnationerna presenteras i september 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.