Djurgården är i guldläge – AFC Eskilstuna ligger på nedflyttningsplats. Foto: Bildbyrån

Så avgörs guld- och bottenstriden

Uppdaterad
Publicerad

Djurgården kan nästan ta på Lennart Johanssons pokal, men både Malmö och Hammarby står redo att lägga vantarna på bucklan om Dif snubblar på sista steget.

Det här gäller i guld- och bottenstriden inför fotbollsallsvenskans sista omgång på lördag.

TOPPSTRIDEN

Guldfavoriten: Djurgården (65 poäng, +34 i målskillnad)

Djurgården har allt i egna händer inför avslutningen borta mot Norrköping. Med tre poängs försprång till konkurrenterna är en poäng allt som behövs för att säkra SM-guldet.

Utmanarna: Malmö FF (62 poäng, +35) och Hammarby (62 poäng, +34)

Hammarby avslutar hemma mot Häcken och Malmö gästar Örebro men tre poäng räcker inte ensamt för något av lagen för att det ska bli guld. Men om Norrköping samtidigt slår Djurgården kan det bli guldjubel för Malmö eller Hammarby, som båda har övertag på Dif om det skulle bli en målskillnadsaffär.

Borta från guldstriden: AIK (59 poäng, +22)

AIK har sex poäng upp till Djurgården och chansen till guldet är borta. Det är även i princip omöjligt för AIK att nå någon av Europaplatserna, då laget har klart sämre målskillnad än både Malmö och Hammarby.

BOTTENSTRIDEN

På säker mark i nuläget: Kalmar FF (23 poäng, –22) och Östersund (25 poäng, –19).

Kalmar ska helst vinna borta mot Sirius för att vara säkert på att spela i allsvenskan också nästa år. Mardrömsscenariot för KFF är förlust mot Sirius samtidigt som både Falkenberg och Sundsvall vinner sina matcher. Då åker Kalmar ur.

Även Östersund kan i teorin hamna på kvalplats men laget måste då förlora med gigantiska siffror borta mot IFK Göteborg.

På kvalplats: Falkenberg (22 poäng, –38)

Kan fortfarande både åka ur direkt, tvingas till kval eller klara kontraktet. Poäng borta mot AFC Eskilstuna räcker för att behålla kvalplatsen, om inte Sundsvall samtidigt slår AIK. En seger tar Falkenberg till säker mark, om Kalmar inte slår Sirius på bortaplan.

På nedflyttningsplats: AFC Eskilstuna (20 poäng, –31) och Gif Sundsvall (20 poäng, –18).

Både AFC Eskilstuna och Gif Sundsvall behöver vinna sina avslutande matcher för att hänga kvar i allsvenskan. AFC möter Falkenberg, som just nu är på kvalplats, samtidigt som Sundsvall spelar borta mot AIK.

Allsvenskans sista omgång, 2 november:

IFK Göteborg–Östersund

Örebro–Malmö FF

AIK–Gif Sundsvall

Hammarby–Häcken

IFK Norrköping–Djurgården

Helsingborg–Elfsborg

Sirius–Kalmar FF

Falkenberg–AFC Eskilstuna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.