Förra årets pris till Sveriges bästa kvinnliga fotbollsspelare gick till mittfältaren Caroline Seger. Foto: TT

Så blir nya Fotbollsgalan – görs om på grund av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsgalan 2020 blir Fotbollsåret 2020. Efter en säsong som präglats av coronapandemin ändrar fotbollsfesten som ska hylla årets prestationer form.

– Fotbollsåret har varit ganska rörigt. Men jag tycker ändå att det känns rätt att ta chansen att uppmärksamma alla stora prestationer, säger Lasse Granqvist, som är programledare tillsammans med Frida Nordstrand, till TT.

Svenska fotbollförbundet skriver i ett pressmeddelande:

Fotbollsgalan

”Den fotbollsgala vi vant oss vid ersätts i år med Fotbollsåret 2020 – första och andra halvlek. Två entimmesprogram där fotbollens bästa prisas och det gångna fotbollsåret skildras ur elit- och breddperspektiv”.

I huvudprogrammet, ”Fotbollsåret 2020 – andra halvlek” den 24 november, kommer bland annat Guldbollen, Diamantbollen och Fotbollskanalens hederspris delas ut.

TT: Vad kommer saknas?

– Bra fråga. När det kommer till matcherna saknas ju publiken. Jag vet inte om den kommer saknas här också. Det jag vet är att delar av beslutsunderlaget kommer saknas när så mycket blivit inställt, säger Lasse Granqvist.

Två ”halvlekar”

”Fotbollsåret 2020 – andra halvlek” sänds den 24 november 20.00 på TV4 och i TV4 Play. I förprogrammet ”Fotbollsåret 2020 – första halvlek”, som bara sänds på TV4 Play och på Fotbollskanalen, kommer till exempel priser för årets målvakt, årets back, årets mittfältare och årets anfallare delas ut. Priserna för årets mål samt årets skyttekungar och skyttedrottningar delas ut i programmet ”Efter fem” i TV4 i december.

Det blir också tid för eftertanke när mångårige förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell, som gick bort i september, ska hyllas.

”Viktigt att få minnas”

– Det är viktigt att få minnas dem som gjort mycket för fotbollen men som inte finns med oss längre. Förra året var det Lennart Johansson som uppmärksammades på galan, säger Lasse Granqvist.

Redan i mars meddelade Svenska fotbollförbundet att Fotbollsgalan 2020 inte kommer hållas som normalt i Globen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollsgalan

Mer i ämnet