Foto: Bildbyrån

Så går det när lagen sparkar sina tränare

Uppdaterad
Publicerad

När resultaten går emot i ett fotbollslag är det ofta huvudtränaren som hamnar i centrum och får i vissa fall lämna sitt jobb.

Men hur brukar det gå när man i ett herrallsvenskt lag gör ett sådant skifte under pågående säsong – hiss eller miss?

Tränare kommer, tränare går. I en resultatbaserad bransch som fotboll är pressen stor och ibland görs byten på viktiga positioner för att få till en förändring. Inte minst vid negativa sportsliga resultat.

SVT Sport har, med hjälp av statistikföretaget Gracenote, tagit fram siffror gällande tränarbyten i allsvenskan från de tio senaste åren (2012-2021).

Siffrorna visar att det, på grund av negativa sportsliga resultat, gjorts 35 tränarbyten mitt under pågående säsong.

Där har tränaren avgått, blivit sparkad eller enats om att bryta kontraktet.

Vid 25 av tillfällena, där respektive tränare gjort minst fem matcher, syns en förbättrad poängskörd under den pågående säsongen. Nio av dessa gånger har det gått sämre för det aktuella laget och en gång har poängsnittet inte ändrats.

Bäst utfall? Djurgården 2013. Då lämnade Magnus Pehrsson och in kom Per Mathias-Högmo. Snittförändringen var 0,2 till 1,8.

Så går det när lagen sparkar sina tränare

Antal tränarbyten: 35

Bättre resultat: 25

Sämre resultat: 9

Samma poängsnitt: 1

Fotnot: Siffrorna visar skillnaden i poängskörd för aktuell/pågående säsong då tränarbytet gjorts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.