Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten Markus Johannesson: ”Förvånad – det trodde jag inte” Foto: Bildbyrån

Experten: ”Förvånad – det trodde jag inte”

Uppdaterad
Publicerad

En genomgång som SVT Sport har gjort visar att det gått bättre för lag som sparkat sina tränare under pågående säsong.

Siffror som förvånar experten Markus Johannesson.

– Jag hade nog en aning om att det var en positiv effekt, men inte att det skulle vara så pass, säger han.

SVT Sport har tagit fram siffror som visar att det gjorts 35 tränarbyten i herrallsvenskan med anledning av negativa sportsliga resultat under perioden 2012-2021.

Vid 25 av gångerna har poängsnittet förbättrats med den nya tränaren.

– Förvånad. Jag trodde inte att det skulle vara en övervägande majoritet som skulle ha en så positiv effekt. Jag hade nog en aning om att det var en positiv effekt, men inte att det skulle vara så stort som två tredjedelar.

Vad tror du att det beror på?

– På högsta nivå har fotbollstränarna en väldigt bra teoretisk grund att stå på. De är bra fotbollsmässigt. Oftast när det går till att man avskedar en tränare så är det för att man tappar omklädningsrummet och att ledarskapet inte räcker till för den gruppen i det läget, säger han och fortsätter:

– Det kan göra att det kommer in en ny röst, ny energi som har ett bättre ledarskap och på så sätt kan få gruppen att prestera att prestera. Däremot är det intressant att titta på lång sikt om tränaren stannar kvar en andra och tredje säsong. Då handlar det mer om att bygga en trupp och att utveckla ett spel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer