Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Europa-gruppspel innebär mycket pengar för svenska lag. Foto: Bildbyrån

Så mycket får svenska klubbarna om de tar sig till Europa-gruppspel

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan kan Malmö FF och AIK ta sig in i huvudturneringarna i Europa League respektive Europa Conference League. Djurgården har redan gjort det. Det innebär ett rejält klirr i kassan.

Samtliga tre klubbar spelar Europa-playoff den här veckan och om de vinner sina dubbelmöten är de klara för gruppspel i Europa League respektive Europa Conference League.

Pengarna man får för att spela gruppspel kan delas upp i fyra delar: Startpengar, tioårspotten, marknadspotten och segerpremier.

Malmö FF, Europa League/Europa Conference League (Seger med 3-1 i första mötet, möter Sivasspor borta i returmöte på torsdag)

Malmö FF går till Europa League-gruppspel om de slår ut Sivasspor, men om de förlorar når de gruppspel ändå. Då blir det Europa Conference League.

Startpengarna de får för att nå Europa League är 38,6 miljoner svenska kronor medan det är 31,3 miljoner för Conference League.

Tioårspotten baseras på hur många rankingpoäng en klubb har tagit de senaste tio åren. Enligt fotbollsthlm får MFF just nu 22,5 miljoner för Europa League och 9,5 för Conference League.

Marknadspotten är svår att förutse, men där lär MFF få cirka 20-30 miljoner om de går till EL och betydligt mindre om det blir ECL. Då får de dela på summan med eventuella andra svenska lag som går till gruppspel.

Segerpremierna är inte heller enkelt att räkna på, men i Europa League ger en seger runt 7 miljoner och ett kryss mindre än så. I ECL är det snarare runt sex miljoner.

Europa League lär alltså landa på runt 90 miljoner innan segerpremier för MFF, medan Conference League ger ungefär hälften.

Djurgården, Europa Conference League (Vann totalt med 5-3 mot cypriotiska Apoel)

Startpengarna för att nå Europa Conference League är 31,3 miljoner.

Tioårspotten ger klart mindre i Conference League jämfört med Europa League och Dif har dessutom inte så många rankingpoäng. De lär landa på en knapp miljon.

Marknadspotten är också mycket mindre i Conference League. Hur mycket Dif får beror på om MFF och AIK går dit. Det kan bli från cirka 1,5 miljoner till cirka 5 miljoner.

En seger i ECL ger runt sex miljoner och en oavgjord match mindre än så.

Om Dif blir ensamt svenskt lag i ECL lär de landa på runt 37 miljoner kronor totalt innan segerpremier.

AIK, Europa Conference League (Förlust med 3-0 i första mötet, möter Slovacko hemma i returmöte på torsdag)

Startpengarna för att nå Europa Conference League är 31,3 miljoner.

Tioårspotten skulle ge AIK drygt två miljoner kronor om de når gruppspelet.

Marknadspotten beror på om AIK får sällskap av MFF och/eller DIF. Det kan bli från cirka 1,5 miljoner till cirka 5 miljoner.

En seger i ECL ger runt sex miljoner och en oavgjord match mindre än så.

Om AIK blir ensamt svenskt lag i ECL lär de får runt 38-39 miljoner kronor. Om de får sällskap av DIF blir det cirka 2,5 miljoner kronor mindre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.