Malmö FF firar segern. Foto: Bildbyrån

Så mycket pengar har MFF säkrat – och så mycket kan det bli

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF är klart för gruppspel i Champions League efter att de igår slog ut bulgariska Ludogorets. Det innebär minst 170 miljoner kronor in på kontot – men det kommer att bli mer.

En plats i Champions Leagues gruppspel ger 159,7 miljoner kronor i prispengar från Uefa. De har Malmö FF alltså redan säkrat.

Det finns även en så kallad rankningspott där en del av pengarna i gruppspelet i de olika europeiska turneringarna fördelas till deltagande lag utefter en klubbrankning baserad på resultat i Europa de senaste tio åren. Den klubb som har högst tioårsrankning får 32 andelar av den här potten – den lägst rankade får en andel.

I Champions League är värdet på en andel 11,6 miljoner kronor, så Malmö FF får alltså minst det utöver prispengarna.

Som om det inte var nog så finns även en marknadspott. Där baseras summan som varje lag får på hur mycket tv-rättigheterna har kunnat säljas för i nationerna som har klubbar med i gruppspelet och hur långt en klubb går i turneringen. Om en nation har fler än en klubb med i aktuell turnering får klubbarna dela på summan. Ju längre en klubb går i turneringen desto större andel av marknadspotten får man.

Hur mycket Malmö får från den potten är fortfarande oklart.

Vid eventuella segrar eller kryss i gruppspelet får Malmö ytterligare pengar. En seger är värd 28,6 miljoner kronor och ett kryss 9,5 miljoner kronor.

KLIPP: Därför är Malmö FF:s avancemang bra för allsvenskan

Här är prispengarna i Champions League

Plats i gruppspelet: 159,7 miljoner kronor (15,64 miljoner euro).

Vunnen match: 28,6 miljoner kronor (2,8 miljoner euro).

Oavgjord match: 9,5 miljoner kronor (930 000 euro).

Åttondelsfinal: 98 miljoner kronor (9,6 miljoner euro).

Kvartsfinal: 108 miljoner kronor (10,6 miljoner euro).

Semifinal:128 miljoner kronor (12,5 miljoner euro).

Final: 158 miljoner kronor (15,5 miljoner euro).

Turneringsvinst: 46 miljoner kronor (4,5 miljoner euro).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.