Malmö FF:s Arnor Ingvi Traustason var en av spelarna från allsvenskan. Foto: Bildbyrån

Så mycket tjänade de allsvenska klubbarna på VM

Uppdaterad
Publicerad

I somras avgjordes herrarnas fotbolls-VM i Ryssland. Nu kommer belöningen till de allsvenska klubbarna – Malmö FF är den stora blågula vinnaren.

Totalt delar Fifa ut drygt två miljarder kronor till 416 klubbar runt om i världen. Ersättningen baseras på hur många spelare klubbarna hade med i VM.

Totalt deltog tre dåvarande allsvenska spelare under mästerskapet i Ryssland: Norrköpings Ian Smith respresenterade Costa Rica, Malmö FF:s Arnor Ingvi Traustason spelade för Island och Östersunds Saman Ghoddos för Iran.

Men lagen får även betalt för spelare som tidigare representerat klubben, Malmö FF får till exempel betalt för islänningen Kari Arnason som lämnade i januari 2017.

Att AIK och Helsingborg inte har fått pengar för Sebastian Larsson respektive Andreas Granqvist beror på att de två spelarna officiellt inte räknades som spelare i sina svenska klubbar förrän efter VM.

Lagen som får mest pengar är tio europeiska storklubbar: Manchester City, Real Madrid, Tottenham, FC Barcelona, Paris Saint-Germain, Chelse, Manchester United, tlético de Madrid, Juventus, och Monaco.

Så mycket får de allsvenska lagen

Malmö FF:  2 149 110 kr

Östersund:  2 072 360 kr

Hammarby:  1 816 510 kr

Norrköping:  1 112 930 kr

Elfsborg:  498 900 kr

Djurgården:  370 977 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.