Malmö FF har flera anledningar att jubla. Platsen i Europa League-slutspelet innebär även nya miljoner i prispengar. Foto: Bildbyrån

Så mycket tjänar MFF på avancemanget

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF är vidare till 16-delsfinal i Europa League. Och avancemanget betyder ett stort ekonomiskt tillskott till klubben.

– Man pratar om 60-80 miljoner i tillskott, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

Malmö FF vann i går borta mot Besiktas i Europa League med 1-0. Segern innebar avancemang från gruppspelet, vilket var första gången MFF gick vidare från ett gruppspel i Europa. Men förutom rent sportsliga framgångar betyder framgången även ett stort ekonomiskt tillskott.

Förutom pengarna för avancemanget, som blir runt 60 miljoner kronor, tillkommer även exempelvis pengar för ren bonus i rankningen och match- och kringintäkter.

– Det är klart att det är jättemycket pengar. Malmö har ett kapital på, jag tror 457 miljoner för 2017, så det är inte avgörande för dem. Men det är viktigt för värdet i truppen, sponsorer och attraktionskraft. Man pratar om 60-80 miljoner i tillskott och det är superviktigt att kunna investera det där lilla extra i truppen för sportchef, Daniel Andersson, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

MFF:s pengar i Europa League

Gruppspelet: 31 miljoner

2 segrar: 12 miljoner,

3 oavgjorda: 6 miljoner,

Grupptvåa: 5 miiljoner

Avancemanget: 5 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.