Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristen van de Vens tre punkter: Så ska svensk damfotboll utvecklas. Foto: SVT/Bildbyrån

Så ska EFD:s nya strategi måla om svensk damfotboll: ”Vi måste utveckla med mindre resurser”

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder ligger långt före Sverige när det kommer till fotbollsakademier på damsidan.

Men nu har Elitfotboll dam infört en ny strategi för att komma i kapp.

– Vi spelar inte längre finaler i Champions League, så jag hoppas att folk vaknar och ser att vi måste göra något, säger EFD:s sportchef Kirsten van de Ven till SVT Sport.

Sverige har halkat efter. Från att ha varit bland den absoluta toppen har damallsvenskan de senaste åren tappat på rankningen.

Elitfotboll dam vill stoppa blödningen. Därför har man infört en certifiering (en manual som ska hjälpa klubbarna, reds.anm.) som innebär att man inom EFD arbetar med processer kring medlemsklubbarnas elitförberedande verksamheter för att säkerställa att man förbereder och utvecklar spelare för den allra högsta internationella nivån – för att svensk damfotboll på sikt ska nå framgångar.

– Det går otroligt snabbt där ute i Europa där det finns större resurser. Samtidigt börjar rankningen likna herrankningen mer och mer. Så om vi vill behålla vår position måste vi börja göra saker lite annorlunda, vara mer effektiva och innovativa med mindre resurser. Men om någon ska fixa det är det Sverige, säger EFD:s sportchef Kirsten van de Ven till SVT Sport.

”Förut tränade man med världsspelare – men inte längre”

Damallsvenskan lockar inte längre spelare som Anja Mittag, Marta eller Christen Press. Enligt van de Ven måste Sverige välja andra vägar för att utveckla de framtida elitspelarna och på så sätt vara en attraktiv liga.

– Tar man Amanda Ilestedt, Elin Rubensson och Johanna Rytting Kaneryd så tränade de med världsspelare och på så sätt fick gratis utbildning. Det måste vi fånga upp, för vi har inte spelarna längre. Då måste vi förbättra träningsmiljöerna och utveckla seriesystemet för ungdomar så att de bästa tränar och spelar oftare. Då ska man också ställas mot likvärdiga lag, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.