Foto: Bildbyrån

Så ska fotbollen upptäcka psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Svensk elitfotboll stärker sitt arbete mot psykisk ohälsa.

Enligt Radiosporten har Sef skrivit ett avtal med Centrum för psykiatriforskning på Karolinska institutet.

– Vi vill utveckla vår fotboll och våra klubbar, säger Beatrice Clarke, CSR- och hållbarhetsmanager på Svensk elitfotboll, till Radiosporten.

I slutet på februari berättade IFK Norrköpings Simon Thern om sina problem med psykisk ohälsa för SVT Sport. Nu vill Svensk elitfotboll att arbetet med och mot psykisk ohälsa inom fotbollen ska bli bättre och därför har Sef skrivit ett avtal med Centrum för psykiatriforskning på Karolinska institutet.

– Dels har vi sett att flera spelare varit ute och berättat om psykisk ohälsa. Våra spelare och klubbar representerar ju eliten och där är resultat och prestationsnivå så klart väldigt hög. Vi vill utveckla vår fotboll och våra klubbar, och det är en fantastisk möjlighet att få göra det här ihop med Karolinska institutet, säger Beatrice Clarke, CSR- och hållbarhetsmanager på Svensk elitfotboll, till Radiosporten.

Det är klubbarna i herrarnas allsvenska och i superettan, totalt 32 stycken, som berörs av avtalet.

Karolinska institutet kommer nu att formulera ett antal frågor som ställs till alla spelare, seniorer och juniorer, sportchefer, tränare och övriga personal i de 32 klubbarna.

– Sedan kommer vi koppla ihop klubbarna med Karolinska institutet och sedan ska vi intervjua. Och efter det är klart kommer vi få ett underlag för vilka metoder och vilka utbildningar vi behöver tillsätta på psykisk ohälsa, säger Beatrice Clarke.

REPORTAGE: Simon Thern: ”Jag kunde inte gå runt huset” (25 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.