Simon Thern. Foto: Bildbyrån/SVT

Simon Thern tog sig ur ångesten: ”Jag kunde inte gå runt huset”

Uppdaterad
Publicerad

I höstas var IFK Norrköpings mittfältare Simon Thern helt borta från fotbollen i en månad. Det var inte en stukad fot som höll honom borta, utan det var psyket som satte stopp. Nu mår han mycket bättre och vill berätta.

Det hela började i slutet av augusti då han började känna en konstant huvudvärk. Det blev värre och värre ända tills en natt då det eskalerade.

– Då gick jag och spydde, fast jag spydde inte. Utan jag gick och ”klöktes”. Då började jag få panik, säger Thern till SVT Sport.

Även om tester inte visade något, trodde han att han hade drabbats av en allvarlig sjukdom.

Thern beskriver det som att det blev för mycket. Då han är nybliven pappa så blev det lite sömn och han drev också två företag på samma gång som han var elitfotbollsspelare.

Det allra tyngsta då Thern var nere på botten var att inte kunna vara den pappa han vill vara.

Vändningen började då IFK Norrköping satte honom i kontakt med en psykolog och senare fick han även hjälp av Mottagningen för elitidrott och hälsa som är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och Beroendecentrum Stockholm.

– Även om det är bra med stöd så är det jäkligt viktigt att det är experterna som hjälper dig ur det, säger Thern.

Thern väljer att berätta för att han hoppas att det kan hjälpa andra. Han tror också att det hade hjälpt honom om han hade haft någon som berättat något liknande tidigare.

27-åringen menar att det kan vara svårt att prata om mental ohälsa i idrottsmiljö.

Idag mår Thern mycket bättre och ser fram emot en ny säsong med IFK Norrköping. Under försäsongen hann han bland annat med att drämma in ett långskott från över 25 meter.

Se hela reportaget med Simon Thern här:

Råd och stöd kring psykisk ohälsa hittar du här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.