”Måste ha något i dig som är jävligt mörkt”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen försvarade 23-åriga Emma Stonegård Abrahamsson sitt SM-guld i thaiboxning. I ringen har vägen till toppen varit rätt så snabb, men i huvudet har det stundvis varit snårigt.

2019 var ett riktigt genombrottsår för Stonegård Abrahamsson. Segern på SM gjorde att hon fick åka på VM och där blev det ett silver i den internationella mästerskapsdebuten.

– Ganska länge efter tänkte jag att jag hade tur, men det var inte tur. Jag har jobbat för att ta mig dit. Nu har det verkligen landat. Det var overkligt ganska länge, säger hon.

Stonegård Abrahamsson har fajtats med ångest, oro och depression. Thaiboxningen har varit en ventil för just de sakerna och på samma gång tror hon att de kan ha hjälpt hennes idrottande.

– Jag tror att du måste ha något i dig som är jävligt mörkt för att kunna ha ett driv att kunna sätta dig i utsatta situationer som fajter. Att bevisa för sig själv att man är större än sin ångest och sina demoner.

Sporten har gett henne massor, men hon vill också belysa det problematiska med en sport där vikten är i fokus.

– Det är inte konstigt att det påverkar en psykiskt. Det tror jag det gör för de flesta, även om man inte pratar om det. Det blev jobbigt för mig då man skulle ”cutta” vikt inför matcher.

Stonegård Abrahamsson har fått hjälp av Mottagningen för elitidrott och hälsa som är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och Beroendecentrum Stockholm och kan idag hantera sin ångest på ett klart bättre sätt.

Se hela reportaget här under:

Råd och stöd kring psykisk ohälsa hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.