Så spelas fotbolls-VM – vägen till final

Fotbolls-VM går i Ryssland och för första gången på tolv år är Sverige med. Här är vägen till final.

32 lag kvalificerade sig genom separata kval för alla världsdelar. Sverige är ett av fjorton lag från Europa, från Sydamerika kommer fem, från Nord- och Centralamerika kommer tre, tre från Afrika och fem från Asien dit Australien också hör.

VM inleds med ett gruppspel med fyra lag i varje grupp där alla möter alla en gång.

De två bästa går vidare till åttondelsfinal. Seger ger tre poäng, oavgjort en poäng och förlust noll. Om två lag slutar på samma poäng avgörs det så här:

1. Målskillnad i gruppspelet

2. Antal gjorda mål i gruppspelet

3. Poäng i inbördes möte/n

4. Målskillnad i inbördes möte/n

5. Antal gjorda mål i inbördes möte/n

6. Fair play-poäng (minuspoäng för gula och röda kort)

Här är vägen till final. Foto: SVT/Grafik

I slutspelet kan matcherna inte sluta oavgjort. Om det är lika efter 90 minuter spelas en förlängning på 2 x 15 minuter. Om det inte är avgjort efter det blir det straffläggning.

Om det blir förlängning får lagen göra ett fjärde byte. Det är första gången den regeln används i ett VM.