Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se vad Saudiarabien lägger sina enorma tillgångar på inom sport- och nöjesvärlden Foto: Martin Josephson/SVT

Så sprider Saudiarabien sina miljarder i sport- och nöjesvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals miljarder dollar och spektakulära värvningar av stjärnor som Cristiano Ronaldo och Neymar.

Men Saudiarabiens fotbollssatsning är bara en i mängden av de många miljardinvesteringar kungadömet gör i sport- och nöjesvärlden.

– Det är Joakim von Anka i kubik, säger varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon.

PIF, Saudiarabiens statliga investeringsfond, har finansierat många av de spektakulära fotbollsvärvningarna landet gjort det senaste året. Fonden har tillgångar på över 700 miljarder dollar – och styrs av Mohammed bin Salman, landets kronprins.

Men fotboll är långt ifrån det enda som det spenderas pengar på. I klippet ovan ges en bild av hur mycket pengar det handlar, och vad PIF mer har investerat i.

Sportswashing

Se dokumentären ”Saudiarabien – fotbollens nya Mecka” på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lämnar sportchefen för saudiska ligan SVT:s intervju – men glömmer att ta av sig mikrofonen. Se mer i klippet. Foto: Kalle Segerbäck/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportswashing

Mer i ämnet