Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör saudi-tränaren Slaven Bilic kritik mot den inhemska ligan. Till höger stjärnan Cristiano Ronaldo i saudiska topplaget Al Nassr. Foto: SVT/Bildbyrån

Stjärntränaren Slaven Bilics kritik om saudiska fotbollsligan: ”Katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnspäckade lag och enorm ekonomisk uppbackning. Men skillnaden inom den saudiska fotbollsligan är enorm.

Enligt tidigare Premier League-tränaren Slaven Bilic är ligan inne på en farlig väg.

Saudi Pro League har en målsättning – att bli världens bästa liga.

Men det är främst fyra klubbar som har kapprustat. Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Hilal och Cristiano Ronaldos Al-Nassr – alla uppbackade av den saudiska statens investeringsfond, PIF där kronprins Mohammed bin Salman är ordförande.

Sportswashing

Det är inte rätt sätt att bygga en toppliga på, menar saudiska klubblaget Al Fatehs tränare Slaven Bilic.

– Det skulle vara ett misstag att dela upp en liga i två ligor. Premier League är ju inte världens bästa liga bara på grund av Manchester City, Liverpool, Arsenal. Manchester United, Tottenham, säger han till SVT.

Bilic, även före detta kroatisk förbundskapten och Premier League-tränare, betonar vikten av jämnhet som en grundpelare i att lyckas.

– Premier League är världens bästa liga även på grund av att det svårt för Manchester City att möta Burnley och West Ham. Det är det som gör ligan.

Bottenmatch med 264 åskådare

Skillnaderna inom ligan märks även på resultaten. Serieledaren Al Hilal har till exempel vunnit matcher med 7–0 och 9–0.

Lika ojämna som resultaten är publiksiffrorna. Medan topplagen kan ha över 50 000 åskådare har bottenlagen bara ett par hundra i publiken. I dokumentären ”Saudiarabien – fotbollens nya Mecka” är SVT på en match med bara 264 åskådare.

Se dokumentären ”Saudiarabien – fotbollens nya Mecka” på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lämnar sportchefen för saudiska ligan SVT:s intervju – men glömmer att ta av sig mikrofonen. Se mer i klippet. Foto: Kalle Segerbäck/SVT
Stora kontraster. Bild från en ligamatch i Saudi Pro League med endast 264 åskådare på läktaren. Dagen före hölls stormatchen mellan Cristiano Ronaldos al Nassr och Neymars al Hilal med över 50 000 åskådare. Foto: Kalle Segerbäck/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportswashing

Mer i ämnet