Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uefas Karl-Erik Nilsson kommenterar möjligheten att framöver kunna se saudiska topplag i Europas Champions League. Foto: SVT/Buldbyrån

Saudiska beskedet om Champions League: ”Inser vår position”

Uppdaterad
Publicerad

Det har ryktats om att Saudiarabien vill in i Europas Champions League. Men det dementeras – både från Europeiska fotbollsförbundet Uefa och Saudiarabien.

– Vi inser vår position, säger saudiske ligachefen Carlos Nohra till SVT Sport.

Sedan Saudiarabien under 2023 inledde en offensiv satsning kring sin inhemska fotbollsliga, och med enorma pengar lockade till sig stjärnor som Cristiano Ronaldo, har det spekulerats i vad som ska ske framöver.

En av dessa spekulationer är huruvida de skulle kunna bli en del av Europas Champions League.

Sportswashing

I augusti skrev exempelvis italienska Corriere dello Sport att det fanns en konkret plan på att ansöka om ett wild card till Champions League redan nästa säsong.

Men enligt Carlos Nohra, operativ chef i den saudiska ligan, finns inga sådana planer.

– Det har verkligen aldrig varit tanken. Vi är ett asiatiskt land som spelar i Champions League här. Vi inser vår position och vi är inte från ett europeiskt land, säger han.

Uefa: ”Uteslutet”

Karl-Erik Nilsson, förste vice ordförande i det europeiska fotbollsförbundet Uefa, ser inte heller att det skulle vara aktuellt med ett saudiskt inträde i den europeiska fotbollen.

– Nej, det ser jag som helt uteslutet, säger han till SVT Sport, samtidigt som han betonar att han talar om sin egen uppfattning och inte som Uefa-topp.

Det har ju spridits en del uppgifter om att Saudiarabien vill in i Champions League, men det ser du alltså som helt uteslutet?

– Deras väg in i Champions League är väl att göra som de har gjort med Newcastle, att investera i europeiska klubbar. Men att saudiska klubbar ska spela i europeiska tävlingar utanför sin konfederation, det ser jag som helt utsiktslöst.

Se dokumentären ”Saudiarabien – fotbollens nya Mecka” på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att få reda på vad Saudiarabien lägger sina enorma tillgångar på inom sport- och nöjesvärlden. Foto: Martin Josephson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportswashing

Mer i ämnet