Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/Bildbyrån

Saudiarabiens vinst största skrällen i VM-historien

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens vinst mot Argentina är den största skrällen i VM-historien, enligt det världsomspännande statistikföretaget Gracenote.

– Jag känner mig död, säger Lionel Messi efter förlusten.

Tvåa på Gracenotes lista är USA:s vinst mot England med 1-0 1950 (se sammanställningen i faktarutan längst ner).

För favorittippade Argentina (bara Brasilien rankades högre inför turneringen) var det en förlust av episka mått. En som mådde extra dåligt var superstjärnan Lionel Messi, 35, som fick dåligt understöd. Allt var för inriktat på vad Messi skulle göra. Medspelarna blev passiva.

”Aldrig varit med om något liknande”

– Ska jag säga sanningen? Jag känner mig död. Det är ett väldigt hårt slag eftersom vi inte förväntade oss att inleda turneringen på det här viset. Som grupp har vi aldrig varit med om något liknande, säger Messi enligt AP.

– På fem minuter gjorde vi misstag och hamnade i ett 1-2-underläge och då blev det riktigt tufft och vi tappade organisationen och stapplade med bollen, säger Messi som inte var överraskad över saudiernas kapacitet.

– Vi visste vad de hade för kapacitet om vi skulle ge dem utrymme. De överraskade oss inte, vi visste att de kunde göra det, säger Messi som är beslutsam inför fortsättningen där bara segrar mot Mexiko och Polen räknas.

Sviker inte folket i Argentina

– Folket (i Argentina) måste lita på att vi inte sviker dem och att vi kommer att visa det i de två kommande matcherna, säger Paris SG-spelaren.

Inför turneringen hade tredjerankade Argentina spelat 38 matcher utan förlust, en svit på tre år tillbaka i tiden. På de 15 senaste matcherna hade man hållit nollan i 13.

51-rankade Saudiarabien, näst sämsta lag på pappret i turneringen, hade bara vunnit tre matcher i de VM-slutspel man ställt upp i innan dagens historiska skräll.

– Det är en seger för historieböckerna. Alla stjärnorna stod rätt för oss. Den här segern kommer att bestå för alltid. Det här är fotboll och där blir det ibland helt galet, säger Saudiarabiens franske förbundskapten Hervé Renard.

För Argentina har förutsättningarna ändrats helt med två matcher kvar av gruppspelet.

– Vi kommer att spela två finaler nu. Det gick åt helvete i andra halvlek, säger Lautaro Martinez.

Gracenotes största skrällar genom VM-historien:

Saudiarabien-Argentina 2-1 (2022) 8,7 procents vinstchans för det vinnande laget

USA-England 1-0 (1950) 9,5 procent

Schweiz – Spanien (2010) 10,3

Algeriet – Västtyskland 2-1 (1982) 13,2

Ghana – Tjeckien 2-0 (2006) 13,9

I skrällsammanhang brukar också Italien-Nordkorea 0-1 (1966), Argentina-Kamerun 0-1 (1990), Brasilien-Norge 1-2 (1998) och Sydkorea-Italien 2-1 (2002) också nämnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.