• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Magproblem i Schweiz Foto: Bildbyrån

Misstänkt virus uppges härja i Schweiz landslag

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nästa motståndare i EM, Schweiz, har ställt in dagens träning med kort varsel. 19 personer i landslaget har fått magproblem, meddelar förbundet på Twitter.

Det är åtta spelare och elva personer från ledarstaben som har drabbats. Beskedet kom på måndagsförmiddagen, bara två dagar innan Schweiz ska möta Sverige.

Enligt uppgifter till den schweiziska nyhetssajten Blick misstänks det handla om det smittsamma noroviruset. Sajten fortsätter att skriva att onsdagens match mot Sverige kan vara i fara om magproblemen faktiskt beror på noroviruset, då det har en inkubationstid på runt 50 timmar.

Fotbolls-EM

”Orsaken till mag- och tarmproblemen låter sig med det aktuella faktaläget inte redas ut helt. Symtomen, kräkningar och diarré, är kraftiga, men hittills dock mest kortvariga. Vissa hade redan i morse bara milda eller inga symptom längre”, säger landslagsläkaren Martin Schober i en kommentar på det schweiziska landslagets hemsida.

Spelarna det rör sig om är Eseosa Aigbogun, Svenja Fölmli, Seraina Friedli, Rahel Kiwic, Lara Marti, Sandrine Mauron, Julia Stierli och Riola Xhemaili. Mittbacken Kiwic och vänsterbacken Aigbogun startade i premiärkrysset (2–2) mot Portugal. Kiwic gjorde då lagets 2–0-mål.

”Om alla är symptomfria i morgon kan vi resa till Sheffield som planerat. Annars krävs ytterligare utredning”, fortsätter Schober.

Sveriges lagläkare Houman Ebrahimi säger att det är väldigt viktigt att få reda på vad det schweiziska laget har drabbats av.

– Jag har kontakt med den medicinska organisationen för Uefa, vi har inte landat i exakt vad det här är, det är en pågående diskussion där, säger han.

Enligt Europeiska fotbollsförbundet Uefas tävlingsbestämmelser måste ett lag spela en planerad match om laget har minst 13 spelare att tillgå, varav minst en målvakt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet