Foto: Bildbyrån

Sef om hat och hot mot spelare: ”Blivit mer okej att slänga ur sig vad fan som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Spelare i allsvenskan vittnar om hat och hot som riktats mot dem.

Svensk Elitfotbolls (Sef) generalsekreterare Mats Enquist frustreras över situationen.

– Det är tragiskt och en av baksidorna att vi inte lärt oss vett och etikett på nätet, säger han till SVT Sport.

Flera allsvenska spelare har till Göteborgs-Posten berättat om hur de genom åren fått utstå hot och hat. Mats Enquist, generalsekreterare på Sef (intresseorganisation för klubbar i allsvenskan och superettan), menar att hot och hat är ett utbrett problem.

– Det här är tyvärr ett samhällsfenomen som slagit igenom där man enkelt och ofta anonymt kan vräka ur sig saker på nätet. Det är tragiskt och en av baksidorna i att vi inte lärt oss vett och etikett på nätet, säger Enquist till SVT Sport.

Sef är villigt att hjälpa klubbarna i frågan, menar Enquist.

– Vi tittar på hur vi kan bygga en skyddsmur. Men fotbollen kan inte lösa det här själva. Vi gör ju grejer där vi i dag har utbildningar och generella diskussioner med klubbarna om hur man ska agera i de här frågorna. Sen sprider sig ”best practice” från en till andra klubbar.

”Okej att slänga ur sig vad fan som helst”

Fotbollen klarar inte det här på egen hand, säger du, vad behöver man för hjälp? Samarbete med polisen?

– Vi har ju haft ett samarbete på nationell nivå med en grupp som Fredrik Gårdare (kriminalkommissarie) ledde. Den lade man ner, troligen på grund av prioriteringsfrågor. Nu är det upp till varje klubb att lösa det med sin lokala polis.

Vad känner du att klubbarna kan göra mer av?

– Jag tror att klubbarna är ganska bra på det här. Men problemet är så pass stort att ingen kommer undan här. Det här är ett utbrett samhällsproblem och att vi är drabbade handlar om att det är mycket passion kring fotbollen.

– Fotboll ska få väcka känslor. Men när det går över till hot och hat så undrar man... Överlag tycker jag att det i dag i samhället blivit mer okej att slänga ur sig vad fan som helst.

”Försöker hitta metoder”

Sef har, tillsammans med välgörenhetsorganisationen Mind, gjort en inventering kring psykisk ohälsa i serierna. Nu försöker man ta ett liknande grepp kring det här ämnet.

– Vi behöver våga prata om det sinsemellan men också offentligt. Vi har ju gjort en stor undersökning med Karolinska Institutet kring de här områdena som vi ska jobba vidare med. Vi försöker hitta metoder där vi, precis som nu, diskuterar och skapar en debatt kring det här, säger Svante Samuelsson, sportchef på Sef.

– Att till exempel få de som skriver kommentarerna att förstå så blir samtliga bara förlorare i det. Alla kommer må och prestera sämre. Det blir bara destruktivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.