• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Iran på plats: ”Vill bli lika bra som Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

En stor upplevelse väntar det iranska landslaget i Göteborg på fredag kväll.
Då spelar nationen för första gången genom tiderna en damlandskamp i Europa.
”Det här utbytet är positivt för alla inblandade”, säger förbundskaptenen Maryan Nejati till SVT Sport.

Under torsdagen anlände iranskorna till Göteborg inför den historiska landskampen.

– Det här utbytet av kultur och kontakter mellan länderna är positivt för de som jobbar med fotbollen och för spelarna, säger förbundskaptenen Maryan Nejati.

Damfotboll i Iran är en ung idrott i utveckling, men viss fotbollskultur finns likväl.

– Vi säger till alla fotbollsälskare att vårt landslag ska bli lika bra som våra futsal-lag, som är bland de bästa i Asien. Sveriges landslag är ju bland de bästa i världen och vi vill bli lika bra och framgångsrika, säger spelaren Maryan Arab.

”Vill öppna upp fotbollen för alla”

Landskampen är ett led i överenskommelsen kring herrlandslagets vänskapsmatch mot Iran i fjol. Då gick det iranska förbundet med på att även skicka sitt damlandslag till Sverige för match. Men det iranska damlagets resa till Sverige har varit osäker. Så pass osäker att matchen fått flyttas från torsdag kväll till fredag klockan 18.45.

Det iranska laget skulle ha anlänt i onsdags men på grund av administrativa fördröjningar anlände man under torsdagen.

I de svenska leden är man bara glada att matchen blir av efter ovissheten som rått.

– Vi är väldigt glada att ett damlandslag från Iran ska möta Sverige för första gången i Europa. Det känns fint. Vi vill försöka spela en roll där vi också öppnar upp fotbollen för alla, och svensk damfotboll har varit pionjärer. Det är viktigt att damfotbollen utvecklas i övriga delar i världen, säger svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

”Ska visa stor respekt”

Svenska mittfältsstjärnan Caroline Seger ser symbolvärdet i fredagens match.

– Det blir mycket mer än bara fotboll. Det är viktigt att det blir av. Jag hoppas att det kommer folk och att Irans damlandslag får en upplevelse för livet. Vi ska gå in och göra en bra match och visa stor respekt för dem, säger Seger.

Även Hedvig Lindahl gläds med de iranska spelarna som får komma till Europa för att spela match.

– Det hade varit intressant att se hela processen som varit i deras land kring den här matchen. Det är säkert väldigt viktigt för tjejerna som kommer hit att det händer något i deras liv tack vare att de får ta sig hit, säger Lindahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer