Senegal målfirar och besvikelse i Qatar Foto: Bildbyrån

Senegal besegrade Qatar – värdnationen första lag att åka ur

Qatar har gjort sitt första mål i VM-turneringen.

Men det slutade ändå med förlust mot Senegal, med 3-1.

Sedan blev värdnationen också det första laget att åka ur årets VM.

Qatar och Senegal kom båda från en 2-0-förlust i den första gruppspelsomgången, mot Ecuador respektive Nederländerna. Det var därmed två lag som var i behov av en seger när lagen möttes på fredagseftermiddagen.

Från start var det Senegal som drev matchen. Men värdnationen ställde sig lågt och stängde många av vägarna för gästerna. Senegal lyckades dock bryta igenom flertalet men utan att det gav utdelning under den första halvtimmen.

Den största händelsen ur qatariska ögon innan halvtidspausen var en straffsituation, där Akram Afif ramlade då han fick Ismaila Sarr i ryggen. Men domaren dömde inte straff för Qatars del, utan det blev i stället Senegal som tog ledningen strax därefter.

Målet kom efter en bjudning i eget straffområde. Ett inlägg landande mot Boualem Khouki, men han fick bollen för långt ifrån sig. Då dök Boulaye Dia fram och kom snabbt till avslut, som innebar 1-0 till Senegal. Det var också ställningen när lagen gick till paus.

I andra halvlek dröjde det inte länge innan ledningen utökades. Det var på en hörna som Famara Diedhiou fick huvudet på bollen och han fick rejäl kraft på nicken, som skickade bollen förbi Qatars målvakt in i mål.

Afrikanska mästarna glänste

Qatar lyckades därefter skapa ett par halvchanser. Efter en frispark bredvid straffområdet blev det farligt, när bollen landade vid fötterna på Abdelkarim Hasan Fadlalla. Men hans skott blockades av en lagkamrat. Efter en dryg timme kom dock Qatars första skott på mål i mästerskapet men Edouard Mendy sträckte ut och puttade bollen utanför stolpen.

Det följdes av en jättechans för Qatar, där Mendy än en gång fick visa upp sig. Ismael Mohammad fick knäet på bollen efter ett inlägg och det blev Qatars överlägset vassaste chans hittills i VM.

Men Qatars övertag fortsatte och genom Mohammed Muntari gjordes lagets första mål i turneringen. Med huvudet satte han bollen utom räckhåll för Mendy. Senegal utökade dock ledningen bara minuter senare och chansen till poäng kändes långt bort för värdlandet.

3-1 blev slutresultatet i matchen och Senegal har därmed tagit sin första seger i mästerskapet. Däremot för Qatar är vägen till avancemang nu tuff, med noll poäng efter två av tre gruppspelsmatcher spelade.

Senare under fredagskvällen stod det klart att Qatar blev första lag att åka ur VM 2022.