Jacob Ondrejka gav Sverige segern med matchens sista spark Foto: Bildbyrån

Sent mål av Jacob Ondrejka gav Sverige segern mot Island

Ett Sverige som kryllade av debutanter hade svårt att få hål på Island.

Men en sen vändning – och ett mål i absolut sista sekunden – gav Blågult segern med 2-1.

– Otroligt skönt, säger matchvinnaren Jacob Ondrejka till SVT Sport.

Förbunskapten Janne Andersson bytte ut hela startelvan från Sveriges förra match mot Finland. Även nu var det en majoritet av debutanter på plan och Sverige hade svårt att skapa farliga målchanser på Island.

I stället var det motståndaren som var vassast under den första halvleken. Efter halvtimmen spelad ledde det också till ett ledningsmål i matchen. Intensiv press från Island ledde till att Gustaf Lagerbielke fick bollen på armen i eget straffområde. Hans klubbkamrat i Elfsborg, Sveinn Aron Gudjohnsen, fick ta hand om chansen från straffpunkten. Jacob Widell Zetterström stod då för en av flera skickliga räddningar i matchen, men när islänningen var snabb på returen var 1-0 ett faktum.

Herrlandslaget i fotboll

Sen vändning av Blågult

Det var en ledning som stod sig länge, men i slutskedet av matchen vände Sverige. En frispark nära straffområdeslinjen var starten på vändningen, där Elias Andersson gick direkt på skott och Elfsborgsmålvakten Hakon Rafn Valdimarsson i isländska kassen kunde inte göra något åt det.

Med sekunder kvar på klockan fick sedan Sverige en sista chans på hörna. Då klev Jacob Ondrejka fram och petade in segermålet från nära håll.

– Otroligt skönt. Jag har sprungit hela matchen och knegat. Jag hade några lägen i första halvlek som inte ville in men sen så jobbar man på och till slut så dyker det upp och då får man vara på rätt plats, säger matchvinnaren till SVT Sport.

Det innebär att Blågult lämnar januariturnén med ett facit på två segrar.