Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isak Edén (till höger) är kritisk till Fredrik Reinfeldts uttalande om VAR. Foto: Bildbyrån/SVT

SFSU:s ordförande Isak Edén slår tillbaka mot SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt: ”VAR är absolut inte framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan sa SVFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt att VAR är svensk fotbolls framtid.

Nu svarar SFSU:s, svenska fotbollssupporterunionen, ordförande Isak Edén.

– Jag anser att det är upp till medlemmarna inom svensk fotboll attbestämma om VAR är framtiden eller inte, säger Edén till SVT Sport.

– För mig är VAR hela fotbollens fråga. Det är inte några klubbar som har hand om det här. Det är hela publikens fråga, inte bara några få supportrar.

Så lät det när SVFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt skulle kommentera om han vill se VAR i svensk fotboll eller inte. Samtidigt har 18 av 32 elitklubbar röstat emot VAR på årsmötena, en majoritet av elitklubbarna. Någon som reagerade på Reinfeldts uttalande var SFSU:s ordförande Isak Edén.

– Min personliga- och SFSU:s åsikt är att det absolut inte är framtiden att införa det i klubblagsfotbollen, säger han till SVT Sport.

– Men om vi ska ha VAR i svensk fotboll då är det om vi tar det beslutet på ett demokratiskt sätt. Gör vi det, fine, vem är jag att säga emot det? Jag representerar en demokratisk organisation. Men än så länge är de enda besluten som finns att folk är emot. Det måste verkligen respekterars.

Hur reagerar du när han säger att det inte bara handlar om några få klubbar eller supportrar, utan att det är hela fotbollens fråga?

– Det är där man blir lite frustrerad, det är jättebra att han respekterar demokratin, och det har han sagt innan med 51%-regeln. Sen att det är några få, det är trots allt en majoritet av elitfotbollsklubbarna. Det är inte bara ett fåtal supportrar med banderoller på läktaren, det är beslut tagna på årsmöten. Det finns en stor majoritet emot VAR och besluten är tagna på ett demokratiskt vis.

Reinfeldt är dock inne på att han hoppas att det sker via ett demokratiskt beslut.

– Om Reinfeldt vill ha VAR, men årsmötenbeslut säger annat, om vi börjar tumma på de delarna, då är vi inne på en väldigt farlig väg. Då är vi inne på något som är större än VAR-frågan, det vill säga föreningsdemokratin. Den vägen vill vi inte öppna upp för att vandra på.

– I min värld så kan jag tycka att VAR i superettan, allsvenskan, damallsvenskan, det borde rimligtvis vara upp till klubbarna i de serierna. VAR kommer inte att införas i F12 eller division sex, det är orealistiskt. VAR är en grej för elitfotbollen, då borde elitfotbollens röst väga tungt. Och rösten är tydlig – vi vill inte ha VAR, säger Edén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.