Foto: Bildbyrån

Sirius anmäler Östersund för regelbrott

Publicerad

Sirius har anmält Östersunds FK för regelbrott efter den allsvenska matchen mellan lagen i början av juli. ÖFK, som nu ska få yttra sig före beslutet på fredag, riskerar att dömas som förlorare i den oavgjorda matchen.

Sirius har anmält Östersund till disciplinnämnden eftersom de misstänker att ÖFK inte hade tillräckligt många hemmafostrade spelare i truppen, det vill säga spelare som varit registrerade i Sverige från 12 till 21 års ålder, när lagen möttes den 6 juli.

Minst hälften av de uttagna spelarna i en matchtrupp ska vara så kallat hemmafostrade.

Hos ÖFK

Enligt disciplinnämndes ordförande Kerstin Elserth har anmälan nu gått till Östersunds FK för att klubben ska få yttra sig.

”Disciplinnämnden avser sedan att meddela beslut på fredag den 19 juli”, skriver Elserth i ett mail till TT.

Enligt Östersund handlar det om hur man ska tolka spelaren Isak Ssewankambos fotbollsfostran.

– Vi fick anmälan från förbundet i går och vi är väldigt säkra på vår sak. Isak Ssewankambo är en svenskfostrad spelare, säger Östersunds kommunikationsansvarige Niclas Lidström till Östersunds-Posten.

Spelat i Göteborg

Isak Ssewankambo spelade under ungdomsåren i klubbar i Göteborg men flyttade sedan till Chelsea som tonåring. Han har därefter tillhört flera europeiska klubbar innan han återvände till svensk fotboll.

Om disciplinnämnden bifaller Sirius anmälan kan påföljden bli förlust i den anmälda matchen med 0–3 för det lag som felat.

ÖFK spelade med för få hemmafostrade spelare i en match mot Örebro i maj. Någon anmälan gjordes inte då eftersom Östersund förlorade matchen vilket hade gjort en eventuell påföljd (förlust i matchen) verkningslös.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer