SvFF: ”Det är bedrövligt – vi måste fortsätta trycka på”

Uppdaterad
Publicerad

Två NRK-journalister greps då de var i Qatar och rapporterade inför fotbolls-VM som avgörs där nästa år. Nu är de hemma i Norge. Svenska Fotbollförbundet fördömer det inträffade.

– Det är naturligtvis oacceptabelt att journalister som bara ska utföra sitt jobb blir arresterade. Det är bedrövligt, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

NRK-reportrarna rapporterade kritiskt om VM i Qatar och de bristande mänskliga rättigheterna i landet. Under natten till måndag greps de av den qatariska polisen och släpptes nästan två dygn senare.

– Journalister och andra yrkesgrupper måste kunna garanteras en trygghet. I det här fallet vill man bara ställa kritiska frågor. Det som är självklart för oss är inte det på alla ställen. Vi måste försöka påverka och fortsätta agera på det sättet vi kan, säger Sjöstrand.

Hur kan SvFF agera för att säkerställa journalisters säkerhet?

– Vi kan försöka påverka det vi kan, sedan är det Fifa som arrangerar VM. I de forum vi verkar så kommer vi framföra kritik på det här området också. Det är av digniteten att även myndigheter och andra måste gripa in. Det här handlar om grundläggande demokratiska principer, yttrandefrihet, pressfrihet.

Vilka forum är det ni kan agera i?

– Bland annat är jag och Terje (Svendsen, ordförande norska fotbollsförbundet) medlemmar i en arbetsgrupp från Uefas sida där vi verkar för migrantarbetarnas rättigheter. Nu har vi fler frågor på agendan som vi måste hjälpa till med och trycka på.

Fifa och Svff har sagt att man är i Qatar för att påverka och föra samtal. Har ni kunnat se någon förändring under de här åren?

– Vi ser att det finns reformer som på pappret har kommit på plats. I slutändan handlar ändå allt om implementering och där tar det längre tid än vi tycker att det borde göra. Så sent som förra veckan hade jag ett möte med Amnesty och den här veckan med Byggnads och vi är helt överens om att vi måste fortsätta trycka på som vi har gjort under flera år och att fler nu gör det är bara bra.

Internationella fotbollsförbundet Fifa kom under onsdagskvällen med ett skriftligt uttalande:

”Fifa försvarar principerna för mediefrihet. Vi har varit i regelbunden kontakt med lokala arrangörer (Supreme Committee for Delivery & Legacy) och NRK för att fastställa omständigheterna kring frihetsberövandet av ett NRK-team i Doha de senaste dagarna. Vi noterar uttalandet från regeringens kommunikationskontor i Qatar som säger att teamet ”medvetet” brutit mot lagen genom att inkräkta på privat egendom innan de släpptes utan åtal. FIFA kommer att ha fortsatt kontakt med NRK och SC, som samarbetade med och hjälpte teamet under deras tid i Doha.”

KLIPP: NRK-journalister greps i Qatar – här kommer de hem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.