Håkan Sjöstrand kritiserar beslutet att lägga fotbolls-VM i Qatar. Foto: Bildbyrån

Sjöstrand: ”VM i Qatar är uppriktigt sagt korkat”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har debatten kring fotbolls-VM i Qatar 2022 blossat upp igen. Tidningen The Guardian har rapporterat om 6 500 döda gästarbetare och landslag har protesterat. Det svenska landslaget hör inte till de som har protesterat – men förbundet är ändå tydligt i frågan.

– Beslutet att lägga VM i Qatar är ju uppriktigt sagt korkat, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Expressen.

Håkan Sjöstrand ser flera anledningar till att VM inte borde ha tilldelats Qatar.

– Beslutet att lägga VM i Qatar är ju uppriktigt sagt korkat. Dels sportsligt då det måste flyttas från sommaren till vintern. Och sedan främst för de uppenbara bristerna som finns gällande mänskliga rättigheter. Då framstår det så klart som korkat, säger han.

Det norska och det tyska herrlandslaget har protesterat inför sina VM-kvalmatcher den här veckan, vilket Sverige inte har gjort. Sverige och Svenska fotbollförbundet har fått en del kritik för att inte göra tillräckligt i frågan.

Den kritiken håller Sjöstrand inte med om.

– Vi har drivit denna fråga sedan 2016 och för en aktiv dialog med flera nationer om hur vi kan ta ett ännu större och samlat grepp kring den här frågan. Senast i veckan som var hade jag en dialog med flera av mina kolleger om hur vi kan samverka.  Däremot blir det ju olyckligt när olika initiativ ställs emot varandra när alla jobbar för samma sak. Att det ena skulle vara bättre än det andra. Ju fler initiativ ju bättre och om går ihop så blir det ju ännu starkare, säger han.

KLIPP: Norska landslaget tog ställning mot VM i Qatar (24 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.