Rosengårds Anna Anvegård Foto: TT

Skön återkomst för Rosengårds skyttedrottning

För snart ett år sedan lämnade hon Växjö för Rosengård.

Anna Anvegård fick en hellyckad afton när hon återvände till sin förra hemstad – målskytt och seger med 3–0.

– Vi hade kunnat göra 4-5 mål till, säger hon till SVT Sport.

Under fjolårssäsongen gjorde Rosengård flest mål av samtliga lag, förlorade endast en match och blev svenska mästare.

Den här sommaren har laget förlorat en av sina tre första matcher och dessutom endast gjort ett mål framåt per match. Då motståndaren Växjö vid avspark befann sig på tabellens jumboposition såg uppgiften ut som en möjlighet för Rosengård att finna sin ketchupeffekt i det offensiva spelet.

Landslagsmeriterade anfallaren Anna Anvegård är förstås en av dem som är tilltänkta att leverera offensivt för Rosengård. Anvegård, som i augusti lämnade just Växjö för spel i det blivande mästarlaget, återvände alltså denna afton till sin forna hemmaarena.

Straffmål

Rosengård såg länge ut att få gå till pausvila utan att ha skapat en enda vass målchans. Men i den 45:e spelminuten kom Växjös målvakt Katlynn Fraine aningen sent in i en närkamp och domaren tilldömde Rosengård en straffspark som resulterade i ett ledningsmål.

Målskytt? Anna Anvegård, om än med viss hjälp av ribban. Straffmålet mot de förra lagkamraterna innebar Anvegårds första mål för säsongen. Förra året vann hon skytteligan i damallsvenskan.

– Det var inte ett av mina bästa men mål som mål, säger Anvegård.

Hakar på i toppen

Växjö hade å sin sida inte heller lyckats skapa någon farlig målchans under den inledande halvleken och var gänget i behov av att anfalla efter paus. Men i stället skruvade Rosengård upp nivån i sitt spel och började även närma sig åtminstone tillstymmelser till ytterligare målchanser.

En kvart före slutsignalen kom lagets efterlängtade ketchupeffekt. Mimmi Larsson samt Sanne Troelsgaard ökade på bortalagets ledning och säkrade de tre poäng som var betydelsefulla för att haka på toppduon Göteborg och Linköping.

– När 2-0 kom kändes det som att hela laget slappnade av och verkligen kunde spela ut och då kom 3-0 målet också rätt så snart, säger Anvegård till SVT Sport.

– På träningen har vi gnuggat lite extra på anfallsspelet sista tredjedelen och idag lossnade det rätt rejält, vi hade kunnat göra 4-5 mål till. Det är skönt att det lossnat och nu ska vi bara fortsätta på det spåret.